Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-02 19:12:00

Egészségügyi szakértő: sok koronavírusos beteg még azelőtt meghal, hogy megérkezne a pozitív teszteredmény

Továbbra is magas a járvány halálos áldozatainak száma itthon. 24 óra alatt 165-en haltak meg, ez minden korábbinál több. Az országos tisztifőorvos megerősítette: a jövő héten dönt a kormány a karácsonyi ünnepeket érintő szabályokról. Az angolok már a jövő héten elkezdhetik az oltások beadását.

Tovább emelkedett a napi halálos áldozatok száma. A hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 165-en vesztették életüket koronavírus okozta szövődményben. Az áldozatok jellemzően középkorú, illetve idősebb korosztályból kerültek ki – mondta el Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az elhunytak száma ezzel 5142 főre emelkedett. 225 ezer fölött van a beazonosított fertőzöttek száma. Több mint 154 ezren vannak a betegség aktív szakaszában, gyógyultnak pedig majdnem 65 900 embert tekintenek.

Lantos Gabriella szerint nem egyértelműek a megadott adatok. Az egészségügyi szakértő azt feltételezi, hogy a teszteredmények késedelmes kiküldése okozhatja a zavart a hivatalosan koronavírusban elhunytak és a statisztikai összesítésekben szereplő elhalálozottak száma között.

„Sok beteg sajnos még azelőtt meghal, mielőtt megérkezne a pozitív teszteredménye, így nem koronavírusosként kerül be a nyilvántartásba”

 – magyarázta az Új Világ Néppárt elnökségi tagja az ATV Start című műsorában. Feltételezhető, hogy ugyanez van a kórházakban is” – tette hozzá.

A KSH-adatok szerint november első hetében 40 százalékkal többen hunytak el, mint az előző évek hasonló időszakában. A Portfolio az adatokat elemezve azonban hozzáteszi: az összes elhalálozott száma gyorsabban nő, mint a koronavírusban hivatalosan elhunytaké, ezért feltehetően többen halnak meg covid-ban, mint amennyi a hivatalos adat.

Közben Nagy-Britanniában ideiglenes engedélyt kapott a Pfizer vakcinája. Lisziewicz Julianna szerint ugyanilyen jóváhagyás várható az Európai Unió gyógyszerhatóságától is. Az immunológus úgy látja: az engedélyezés előtt álló vakcinák (mind a kínai, az orosz, és az angol) hatóanyaga lényegében ugyanaz, az oltóanyagok beviteli mechanizmusa tér el egymástól – fejtette ki híradónknak.

Hollandiában az egészségügyi miniszter már bejelentette: készen állnak egy január 4-e körül kezdődő általános koronavírus elleni oltásra. Itthon sem az operatív törzs, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt híradónk kérdésére, hogy a hazai előkészületek milyen stádiumban tartanak.

165 halott! Annyian még nem haltak bele a koronavírusba egy nap alatt, mint tegnap

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink