Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-02 09:12:00

Bakondi: majdnem 37 ezer határsértőt fogtak el idén

Majdnem 37 ezer határsértőt fogtak el és kísértek vissza eddig idén a magyar hatóságok - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György azt mondta: ez a szám "jóval több", mint az előző három év összesített adata, és hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan mintegy négyszáz embercsempészt fogtak el.
    
Szerbiában ugyanakkor - a választások miatt - biztonsági intézkedéseket vezettek be, és a határ közelében várakozókat elvitték; egyelőre kérdés, hogy hol helyezik el őket. "De az biztos, hogy a napi migrációs nyomás és az embercsempész szervezett bűnözés aktivitása tipikussá vált a határon, folyamatos nyomás alatt tartja a határunkat" és feladatot ad a rendvédelmi és a honvédségi erőknek - közölte.

    
A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felhívta a figyelmet arra is, hogy egy nemrégiben megjelent brüsszeli stratégia már pontosan fogalmaz az illegális bevándorlókkal kapcsolatban. Legális csatornákat nyitnának a beérkezőknek - folytatta -, világossá tették, hogy minden tagállamnak be kell fogadnia őket, lakáshoz juttatnák őket, és kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmi beilleszkedésükre. Sőt megjelent az állampolgárság és a választójog megadása is - tette hozzá.

    
Bakondi György szerint ez egy új megközelítés, ami komoly kulturális és biztonsági veszélyt hordoz magában.

2015 óta nem tapasztaltak a keddihez hasonló migrációs nyomást a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Várkonyi Gergely elmondta: 68 alkalommal tartoztattak föl a rendőrök és katonák egyedül vagy csoportban érkező határsértőket kedden Csongrád-Csanád megyében, a magyar-szerb határ közelében

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink