Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 14:20:00

Itt az OECD előrejelzése: mégsem zuhan akkorát a magyar gazdaság?

Az OECD a szeptemberben vártnál kisebb idei globális csökkenéssel számol, ugyanakkor úgy véli, hogy jövőre szerényebben nő a világgazdaság az eddig becsültnél. A jelentés Magyarországgal foglakozó táblázatában hasonló trend figyelhető meg.

A Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint az idén a globális hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékkal csökken. A párizsi székhelyű szervezet szeptemberben nagyobb, 4,5 százalékos visszaeséssel számolt. A jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését a szeptemberben várt 5 százalékról 4,2 százalékra rontotta az OECD, amely 2022-re 3,7 százalékos globális gazdasági bővülést valószínűsít.

Mi várható Magyarországon?

Az OECD Magyarország esetében azzal számol, hogy az idén a gazdaság 5,7 százalékkal gyengülhet a júniusban várt 8 százalékos esés helyett. A jövő évre vonatkozó előrejelzésben a júniusban becsült 4,6 százaléknál kisebb, 2,6 százalékos növekedés szerepel. (Az OECD szeptemberben nem foglalkozott külön Magyarországgal.)

Magyarországon a munkanélküliségi ráta tavaly 3,4 százalék volt. Az idei évre vonatkozó adatot az OECD a júniusban becsült 6,3 százalékról kedden 5 százalékra fogta vissza, ugyanakkor a jövő évi várható rátát 4,9 százalékról 6,4 százalékra változtatta.

Az OECD 2022-re 3,4 százalékos magyar gazdasági növekedést és 5,7 százalékos munkanélküliséget vár.

Euróövezet, Kína, Egyesült Államok

A jelentés szerint az euróövezet idei GDP-je a szeptemberben várt 7,9 százalék helyett 7,5 százalékkal csökken, jövőre 5,1 százalék helyett 3,6 százalékkal nő.

Legfrissebb előrejelzésében Németország idei gazdasági csökkenésével kapcsolatos várakozását 5,4 százalékról 5,5 százalékra növelte, miközben jövőre a GDP 2,8 százalékos növekedését várja a szeptemberben becsült 4,6 százalékos növekedés helyett az OECD.

Kína esetében nem változtatott előrejelzésén a szervezet: az idén továbbra is 1,8 százalékos, jövőre pedig 8 százalékos bővülést várt.

Az Egyesült Államok idei várható gazdasági visszaesésével kapcsolatos adatot 3,8 százalékról 3,7 százalékra módosították a jelentés összeállítói, a jövőre várt növekedési ütemet a szeptemberben becsült 4 százalékról 3,2 százalékra változtatták.

Japán GDP-je az idén várhatóan 5,3 százalékkal csökken a szeptemberben jósolt 5,8 százalék esés helyett, a jövő évi növekedési előrejelzést ugyanakkor 1,5 százalékról 2,3 százalékra feljavította az OECD.

Gazdaság: Több ezer milliárdos lyuk van a 2021-es költségvetésben

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink