Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 18:21:00

"Ha romlik a helyzet, annak hinni kell" - a MOK elnöke szerint reálisak a halálozási adatok

3 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 221 ezer fölé nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 beteg, az áldozatok száma így már 4 977 fő. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján közölték a pedagógusok, az óvodai és a bölcsődei dolgozók tömeges tesztelésének eredményét, ami 4 436 pozitív eredményt hozott, ez 2,4 százalékos arányt jelent lett. A tesztelést az államigazgatásban dolgozók és az ügyfélszolgálati munkatársak körében folytatják.

"Őszintén megmondjuk, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs, mint amivel találkoztunk" - fogalmazott György István közigazgatásért felelős államtitkár. Több mint ezer tesztelő csapat több mint tízezer helyszínen tesztelt az elmúlt héten. 181 506 teszteltették magukat.

"Szerencsére a pozitivitás alacsony. A gyorstesztelésen megjelentek mindössze 2,44%-a lett pozitív, ami 4436 főt jelent" - tájékoztatott.

A bölcsődei dolgozók 79%-a vett részt a tesztelésben, ez 11 113 főt jelent, és 195 pozitív teszt lett. Az óvodai dolgozóknál 74% vett részt, 34 964 főből 811 fertőzöttet találtak. Az általános iskolai dolgozóknál, oktatói-nevelői munkát végzőknél 73%-os volt a részvételi arány. 95 102 tesztet végeztek, és 2170 lett pozitív. A szociális intézményben 24 452 főt teszteltek, 911 főnek lett pozitív a tesztje. A szakképző intézményekben 64% volt a részvételi arány, 56 fő vett részt a tesztelésben, és 1,96% a pozitív tesztek aránya.

"A gyorstesztelés második köre már el is kezdődött, arra szeretnék biztatni mindenkit az érintettek közül, mint ahogy azt tettük az első hét elején is, hogy aki még nem tette meg, az most éljen a lehetőséggel" - mondta György István.

Az egészségügyi szakember híradónknak azt mondta, örül, hogy bár fél éves késéssel, de elkezdtek tesztelni, és reméli, hogy minden intézményben üdvözlik a tesztelés lehetőségét.

"Nagyon fontos, hogy továbbra is legyen, és nagyon fontos lenne még az is, hogy ezeket úgy lehessen végrehajtani, hogy az adott intézménynek a vezetője ne tudja, és ne is akarja befolyásolni a teszten való részvétel szándékát" - magyarázta Kunetz Zsombor.

"Láthatjuk hogy az egészségügy intézményeink terhelése változatlanul magas" - fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos. Jelenleg 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke Start című műsorunkban elmondta: teljesen biztos abban, hogy reálisak a halálozási adatok, és az is, hogy mennyien vannak lélegeztetőgépen, illetve intenzív ágyon.

"Azt, hogy mennyi a fertőzöttek száma, abban általában bizonytalanság van a világ minden országában, hiszen ebben nem kozmetikázzák az adatokat, hanem egyszerűen a magántesztelések nem kerülnek be. Tehát egy csomó ilyen probléma lehet, de itt is a tendencia az, ami hihető, tehát ha romlik a helyzet, annak hinni kell" - mondta Kincses Gyula.

Kincses hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne következzen be az egészségügyi ellátásban a túlterhelés, ezért a megelőző intézkedéseken van a hangsúly.

Koronavírus: 3951 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és elhunyt 154 beteg

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink