Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 15:08:00

Gulyás a "gázkamrás" cikkről és a választási törvényről

Gulyás Gergely nem ért egyet Demeter Szilárd "gázkamrás" cikkének jó néhány állításával, de az igazságügyi bizottsági meghallgatásán a miniszter az ellenzék felelősségéről beszélt, "a Demokratikus Koalíció az utolsó, aki antiszemitizmus ügyében bárkinek leckét adhat" - jelentette ki.

Bármilyen kérdésre örömmel válaszol - mondta Gulyás Gergely a parlamenti igazságügyi bizottsági meghallgatásán, miután ellenzéki képviselők a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának, Demeter Szilárdnak a Sorosos, "gázkamrás", óriási felháborodást kiváltó, Origón közölt véleménycikkétől kérdezték.

A cikk jónéhány állításával nem ért egyet, azt a szerzője visszavonta, azért elnézést kért - jelentette ki Gulyás Gergely.

Demeter a cikk visszavonásakor azt írta, "abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. közeljövőben ehhez tartom magam" (konkrétan nem mondta ki, hogy bocsánatot kér).

Gulyás Gergely általánosságban azt mondta, szomorú jelenségnek tartja a magyar közélet hangvételének az eldurvulását. "Nem gondolom, hogy ebben a politikában résztvevő felek felelőssége azonos. Az ellenzék felelőssége lényegesen nagyobb, a DK-é pedig kiemelten a legnagyobb" - állította, hozzátéve, hogy különösen, miután már a Jobbik is az ellenzékhez csatlakozott.

„Vannak a huszadik században olyan tragikus történelmi események, amelyekkel való összehasonlítással érdemes nagyon óvatos lenni, mert jogosan sérthet érzékrnységeket" – mondta Gulyás Gergely általános tanulságként.

De ez az ellenzék felelősségét inkább súlyosbítja szerinte. "Nyiltan antiszemita szövegeket nem az én pártom támogatott, hanem a Demokratikus Koalíció az utolsó, aki antiszemitizmus ügyében bárkinek, bármilyen leckét adhat- mondta Gulyás Gergely, aki azt is megjegyezte: nem hiszem, hogy van más olyan párt, amelyiknek az elnöke minden nap egy elkobzott zsidó vagyonból indul dolgozni.

"Egyetértési pont van képviselőtársam és köztem. Hogy ez szégyen - ironizált Gulyás Gergely a DK-s képviselő közbeszólására.

Választási törvény: "Helyes és indokolt a módositás"

Az ellenzéki képviselők kérdéseire Gulyás Gergely ezúttal is megismételte: a választási törvényt csak a kamupártokkal szembeni fellépés miatt szeretnék módosítani, de más lényeges változtatást, ami például a mandátumszámot vagy a körzethatárokat módosítaná, nem tervez a kormány.

Szerinte az, hogy csak az a párt állíthat majd 2022-ben országos listát - ha a mostani módosításokat elfogadja a parlament -, amelyik legalább 71 egyéni körzetben indít egyéni képviselő-jelöltet a 106-ból, nem lesz hatással az ellenzékre.

"Miután önök között teljes körű összefogás jött létre, ezúton is gratulálok", jegyezte meg ironikusan, semmi jelentősége nincs annak az ellenzék szempontjából, hogy 53 vagy 71 helyen kell majd jelöltet állítani, az ellenzék képes lesz erre - tette hozzá.
Ez a lépés indokolt és helyes - mondta. Nem ért egyet azzal az ellenzéki észrevétellel sem, hogy ez "befagyasztja" a pártstrukturát, hiszen a 71 jelölt esetében ennyiszer 500, azaz összesen 35 500 aláírást kell összesen összegyűjteni az országos listát állító pártnak.

A választókerületek határainak a megnyitása Gulyás Gergely szerint általuk nem támogatott vitákat váltana ki. Ha az ellenzék részéről van ilyen kezdeményezés, akkor Pest megyében a minimális aránytalanságokat orvosolnák, de ha nincs, akkor nem nyúlnak hozzá.

Az ellenzéki félelmekre, hogy a választás előtti hónapokban még módosítják majd a választási törvényt, azzal reagált: a választást megelőző év, azaz 2021 január 1-től nem lehet már a választójogi törvényt módosítani. Pont a jelenlegi alkotmányos szabályok adnak garanciát arra, hogy ne lehessen az utolsó pillanatban változtatni, például egy-két hónappal a választás napja előtt. így „amit az Országgyűlés most elfogad, az lesz" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Azt külön örömnek nevezte, hogy éppen az félelmei miatt most őt kérdező jobbikos honatya volt frakcióvezetője, az azóta a Jobbikból kizárt Volner János független képviselő kezdeményezte a módositást, hogy 71 egyéni képviselő-jelölt indítása kelljen az országos listaállításhoz.​

Ajánlom

További belföldi híreink