Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 08:25:00

A kormányoldalon is vannak olyan hangok, hogy Demeter Szilárdnak le kellene mondania

Magától kellene lemondania - a kormányoldalon tegnap ilyen hangokat lehetett hallani a “gázkamrázós” Demeter Szilárdról. Ő magától ugyanakkor nem fog lemondani - ezt egy belső levélben világossá tette. Az EMMI már vasárnap eltiltotta minden nyilvános megszólalástól, az ATV Egyenes beszédben sem szerepelhetett.

A kormányoldalon egyre erősödnek azok a hangok, hogy Demeter Szilárd teljesen “kiirta magát” a közéletből az Origón szombaton közölt, óriási felháborodást kiváltó vállalhatatlan cikkével. “Tarthatatlan a helyzete”, megbukott, távoznia kell, magától. Egy ilyen írás után nem állhat a Petőfi Irodalmi Múzeum élén, az intézmény funkcióját, “küldetését” lehetetleníti el, a Petőfi Irodalmi Múzeum nagy írók szellemi hagyatékának őre - mondták az atv.hu-nak ismert jobboldali közéleti emberek, fideszesek is, de azt valamennyien hangsúlyozták: úgy gondolják, hogy Demeter nem antiszemita.

Ráadásul rosszkor jött a botrány, amikor a kormány Brüsszellel, az Európai Parlamenttel küzd a jogállamisági/költségvetési vétóval. Most viszont az antiszemita kártya Magyarországgal szemben újra az asztalon van.

Az EMMI letiltotta Demeter minden nyilvános megszólalását

Az EMMI már vasárnap megtiltotta neki, hogy nyilatkozzon, ezt a 168Órának mondta maga Demeter. Hétfőn pedig az is kiderült: az EMMI azt is megtiltotta neki, hogy eljöjjön az ATV Egyenes beszédbe. Ezt pedig Rónai Egon jelentette be a tegnap esti műsorban.

A kormány ugyanakkor a hazai és nemzetközi tiltakozást kiváltó “gázkamrázós”, időközben visszavont cikke miatt sem menesztette Demetert.

A parlamentben tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta az ellenzéki felháborodásra válaszul, hogy
Demeter Szilárd visszavonta az írását, sőt, törölte a Facebook-oldalát, azt írta, hogy sértheti az áldozatok emlékét az írása, "azaz, elismerte a hibáját, és bocsánatot kért". Varga Mihály azt is megjegyezte, hogy a baloldal kettős mércével mér, mert amikor baloldali politikus, egy polgármester nyilatkozott pozitívan Adolf Hitlerről, hogy megérdemelte az év embere címet, akkor nem követelték a lemondását (célzott László Imrére) , és "mintha Bíró László esetében is a kettős mérce működött volna".

Előtte vasárnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kolozsváron a Demeter leváltására vonatkozó kérdésre reagált azzal, “nem örül a közéleti diskurzus eldurvulásának”, higgadtságra és kompromusszumkészségre van szükség, viszont Demeter véleménycikkét Tusk egyik nyilatkozatához hasonlította, amikor a Néppárt elnöke arról beszélt: „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra". (Carl Schmitt a hitleri diktatúra egyik jogi megalapozója, és lelkes híve volt.)

Arra, hogy menesztik-e Demetert, kormányközeli források személyes véleményükként már vasárnap azt tartották inkább valószínűnek a botrány és a nemzetközi tiltakozások, felháborodások ellenére is, hogy a kormány nem lép a PIM főigazgatója ügyében, aki nemcsak állami intézmény élén áll, de miniszteri biztos is.

Inkriminált “Európa Soros gázkamrája”, és “liberálárjás” mondatai miatt hazai és nemzetközi zsidó szervezetek, az Auschwitz Bizottság és az izraeli, amerikai nagykövetségek mellett már kollégáinak, munkatársainak egy része is elhatárolódott Demetertől, a Facebookon írták tegnap: “A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától". Az aláirók között alkalmazottak, muzeológusok, főmuzeológusok, kommunikációs munkatársak, múzeumpedagógusok, szerkesztők szerepelnek. Kiemelik, hogy a főigazgató botrányos véleménye miatt ők
nem fognak felmondani.

Belső levelében - amit a 444.hu szellőztetett meg - ugyanakkor Demeter Szilárd azt írta: magától nem fog lemondani.

Addig főigazgató, ameddig a fenntartó nem dönt másképp. De amíg a PIM főigazgatói székében ül, nem ír több véleménycikket, és könyvet is csak azután publikál, hogy az múzeumi karrierje véget ér. De a levelében sem kér bocsánatot, azt írta, hogy a lelkiismerete nyugodt, mert “soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam." Azt fenntartja, hogy "a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt”.

A vele szemben indult aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, melyben írók művészek ismert közéleti szereplők - köztük Karácsony Gergely - követelik, hogy távozzon a közéletből, Demeter a 444.hu által idézett levelében azt írja: bezzeg akkor nem emelték fel a hangjukat, amikor az ellenzéki összefogás antiszemita jelöltet indított az őszi szerencsi időközi választáson. “Hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti-Nagy Lajos is.”

De az I. kerület polgármestere is Facebook-oldalán közölte tegnap: a Budavári Önkormányzat a szerződését a Petőfi Irodalmi Múzeummal Demeter Szilárd miatt. V. Naszályi Márta tegnap a döntést szintén a PIM főigazgatójának Origón megjelent írásával indokolta, mert mint írták, a visszataszító cikke “népirtást tagad, vagy relativizál”. Kepes András is lemondta mai könyvbemutatóját a PIM-ben “a gyülölködő, kirekesztő” mondatok miatt.

Horgas Péter, az aláirási kampány egyik kezdeményezője a Klubrádióban kedd reggel azt mondta, már több mint 20 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze alig több mint huszonnégy óra alatt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink