Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 18:33:00

A CEU szenátusa is megszólalt: elítélik Demeter Szilárd kijelentéseit

Közleményükben azt írják: a leghatározottabban elítélik Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat.

A CEU szenátusa is megszólalt: elítélik Demeter Szilárd kijelentéseit

Azt írják: "meggyőződésünk, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani". Elítélik Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát „gázkamrához”, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította. 

"A CEU szenátusa korábban nem szólalt fel nyilvánosan az alapítónk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak. Ezek a támadások egy a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei. A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával. Nem mi, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában" - áll a közleményben.

Hangsúlyozzák: a CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett.

Hiába a tiltakozás és felháborodás, nem menesztik Demeter Szilárdot

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink