Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 20:07:00

134 millió forintnyi támogatásra pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

A Hajléktalanokért Közalapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a járványügyi helyzettel kapcsolatos védekezés megszervezésére csaknem 134,5 millió forint összegben hirdet pályázatot a hajléktalan személyek ellátását biztosító intézmények számára - írja közleményében az EMMI.

A kiírás a Hajléktalanokért Közalapítvány honlapján érhető el.

Bár a hajláktalanellátás önkormányzati feladat, a kormány megerősíti a járványügyi helyzetben a vírus elleni védekezést és megemeli a kormányzati támogatást, mert a Covid19 okozta járványügyi helyzetben a korábbiaktól eltérő, új feladatokat teljesítenek a hajléktalan ellátást biztosító intézmények - olvasható a közleményben.

A pályázaton igényelhető támogatásból megvalósulhat egyebek között járvánnyal összefüggő, a szolgáltatásokat fejlesztő, tárgyi eszközök beszerzése (mosógép, szárítógép, matracok, ágyak), a zsúfoltságot csökkentő férőhelybővítés (új lakókonténer beszerzése, üzembe helyezése, épületbővítés, új helyiségek kialakítása), vagy a koronavírus-járvány helyi kialakulását megelőző beruházás (izolációs, elkülönítő, valamint zsilip helyiségek kialakítása, az épületek higiénés állapotát javító, vagy az intézményi higiéné megőrzését elősegítő beruházások).

Mint írják, a hajléktalanok ellátására az elmúlt időszakban évente 9 milliárd forintot költött a kormány, míg 2019-ben ez az összeg minden eddiginél magasabb, 12 milliárd forint volt. Magyarországon jó minőségű a hajléktalan-ellátás, köszönhetően az éjjeli menedékhelyeket és nappali melegedőket, az utcai szociális munkát nyújtó szolgáltatást és a szállást nyújtó intézményeket üzemeltető hajléktalanellátó szervezetek, valamint az érintett hatóságok együttműködésének. A hideg idő ellenére is rendelkezésre állnak üres férőhelyek az ellátórendszerben: a kihasználtság országosan alig haladja meg a 76%-ot. Ma Magyarországon senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakáit - hangsúlyozzák.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink