Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-30 18:46:00

Tizenkétezer otthonápoló kimaradt a tömeges tesztelésből

5 ezer 595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában itthon. Az aktív fertőzöttek száma 148 ezer 439 fő. Elhunyt 151, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 ezer 8 főre emelkedett. Kórházban 7-ezer 598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen. Az oktatási intézményekben most is folyamatosan tesztelik a dolgozókat, azonban kiderült rengeteg szociális dolgozó, így például 12 ezer házigondozó is kimaradt a tömeges tesztelésből, pedig a legveszélyeztetettebb korosztállyal közvetlenül érintkeznek.

December elején dönt a kormányzat arról, az ünnepek alatt milyen járványügyi szabályok lesznek érvényesek. Ezt Müller Cecília mondta az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az Országos tiszti főorvos arról is beszélt az oktatási intézményekben zajlik a tesztelés de ennek eredményéről kedden fognak tudni többet mondani.

Nem könnyű a helyzet azonban a szociális intézményekben.

Miután tavasszal a Pesti úti idősek otthona gócponttá vált, ezután hónapokig húzódó adok-kapok alakult ki az ellenzék és a kormány között. Melynek végén Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter november közepén jelentette be, hogy önkéntes alapon, hetente egyszer tesztelni fogják a szociális intézmények dolgozóit.

A Népszava hétfőn megjelent cikke szerint viszont komoly problémát okoz, hogy a kormányrendelet nem tisztázza, hogy egyáltalán kit tekint a kormány szociális intézmény alkalmazottjának.

Egy szociális szakembereket tömörítő Facebook-csoportban az egyik tag pénteken azt a kérdést tette fel, hogy a nappali ellátásban, netán a házi segítségnyújtásban dolgozókat szűrték-e már covid teszttel. A válaszadók Békéstől-Pest megyéig többnyire azt a választ adták, hogy nem.

Migács Tibor a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének elnöke Híradónknak azt mondta, hogy olyan foglalkozási csoportok maradtak ki a tesztelésből akik nagyon sok emberrel találkoznak.

"Betegeket, kórházból frissen lábadozásra hazaküldötteket látnak el és itt közvetlen fizikai segítségnyújtás is van. Karanténba helyezett időseket is ők látogatnak. Egyik helyről mennek a másikra."

Híradónkat több gyermekotthonban dolgozó szakember megkereste, hogy veszélyben érzik magukat, ugyanis több időt töltenek a gondozottakkal, mint a pedagógusok, mégsem tesztelik őket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jogosak a félelmeik.

Idősotthonokban igen, más szociális intézményekben nem tesztelik a dolgozókat

 


A két szék között a pad alá kerülnek mindig. Amikor oktatástól van szó akkor ők szociálisnak számítanak és fordítva, így kiesnek mind a két területnek a látóköréből.

Szerettük volna megtudni az EMMI-től, hogy miért nem tesztelik a gyermekotthonok dolgozóit illetve, hogy hány fertőzött munkavállalóról tudnak eddig, de kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ, azt írták, pozitivitás szempontjából nem a gyerekek a legérintettebbek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink