Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 05:30:00

TASZ: az egészségügyben dolgozóknál is probléma, hogy megkapják-e a 100 százalékos táppénzt

A Társaság a Szabadságjogokért szervezethez nagyjából 3500 koronavírussal összefüggő megkeresés érkezett meg, ennek hozzávetőleg 10 százaléka, ami munkajoggal kapcsolatos.

A pedagógusok jelenleg két részletben, csak külön kérvényre kaphatják meg a 100 százalékos táppénzt, ha bizonyítani tudják, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg. Szakmai szervezetek és ellenzéki pártok szerint vannak, akik megtagadják a tesztet vagy eltitkolják tüneteiket, mert félnek, hogy táppénzre kerülve csak fizetésük 60 százalékát kapnák meg.

A jogsegélyszolgálatukra érkező megkeresésekből is azt látják, hogy nagyon sokan küzdenek azzal, hogyha karanténba kerülnek vagy elkapják a vírust, akkor nem kapják meg a 100 százalékos táppénzt – erről Asbóth Márton beszélt az ATV Start című műsorában. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza hozzátette: ez sokaknak okoz anyagi problémát.

A TASZ-hoz kb. 3500 koronavírussal összefüggő megkeresés érkezett, ennek 10 százaléka lehet, ami munkajoggal, táppénzzel kapcsolatos. Megjegyezte, hogy ebben nem csak pedagógusok vannak benne, de minden szektorban hasonló a probléma. „Az egészségügyben dolgozók esetében is fennáll a probléma, hogy ha munkavégzésük közben kapják el a koronavírust, akkor tartaniuk kell attól, hogy nem kapnak 100 százalékos táppénzt” – mondta Asbóth.

A jogász kifejtette, hogy a problémát az szokta okozni, hogy megbetegedés esetén a táppénz 60-70 százalékos kompenzációt jelent, ehhez képest a jogszabály kimondja azt, aki a foglalkozásával összefüggően betegedett meg, az jogosult lehet a 100 százalékos táppénzre, illetve van egy külön szabály, ami arra vonatkozik, hogy aki karanténba kerül, annak az állam a táppénz és a munkabére közötti különbözetet kipótolja. „Ez az, amire hónapok óta nem tud választ adni a kormány, hogy ezt kitől lehet kérni” – fogalmazott a jogász.

Asbóth fontosnak nevezte, hogy ha valaki karanténba kerül, arról mindenképp legyen valamilyen igazolása, hogy ezzel a táppénz jogosultságot megalapozza valamilyen dokumentum.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink