Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-30 14:39:00

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot, Varga Mihály azt mondta: "elismerte a hibáját"

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot - ez derül ki Varga Mihály mondataiból, miszerint a PIM főigazgatója "elismerte a hibáját, visszavonta, törölte irását". 2023-ig biztosított az ország finanszírozása, megszorítás nem lesz, az orvosbéremelésekre is lesz pénz - cáfolta a pénzügyminiszter a parlamentben az "álhíreket".

A kormány a legnagyobb gondok, a koronavírus okozta válsághelyzetben is a hazai baloldal "álságos támadása" és a külföldi kritikák kereszttűzében áll - kezdte parlamenti felszólalását Varga Mihály napirend előtt cáfolva a bizonytalanságot keltő kijelentéseket, "az álhíreket, valótlan állításokat", melyek az elmúlt napokban elhangzottak a magyar államháztartás helyzetével kapcsolatban. Arra szólította fel az ellenzéket, hogyha segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak.

A pénzügyminiszter kijelentette: Magyarország finanszírozása nemcsak idén, de az elkövetkező évekre is biztosított. Elegendő forrás áll rendelkezésre az ország működtetésére, a járvány elleni védekezésre, és a gazdaság újraindítását szolgáló programokra, fejlesztésekre. "Akkor is, ha az Európai Bizottság továbbra sem a válsággal, hanem politikai vitákkal foglalkozik", így késnek az uniós válságkezelő források - mondta.

Varga Mihály azt is kijelentette: a novemberi 2,5 milliárd eurós devizakötvény kibocsátással a kormány elérte, hogy 2023 elejéig nincs szükség új devizaforrás bevonására. Ugyanakkor a bizonytalan időszak miatt helyes lépésnek nevezte az ország tartalékainak a megrősítését a Covid okozta válsághelyzet miatt.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy idén 6,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak, és 1700 milliárdos bevételkieséssel kalkulálnak. Varga Mihály megemlítette az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, és az egészségügyi rendkívüli béremelést is. Ezért, mint mondta, 9 százalék körüli lehet a költségvetési hiány 2020-ban. De a harmadik negyedéves gazdasági növekedésünk 11,3 százalékkal haladta meg az előző negyedévit - ez szerinte jól mutatja, hogy ha eltűnnek a fékező erők, korlátozások, akkor a magyar gazdaság gyorsan képes lesz helyreállni.

Ezzel szerinte az előző évek kimagasló gazdasági teljesítménye "köszön vissza".

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy az bruttó hazaitermék több mint egyötödét mozgósították a gazdaságvédelmi akciótervvel. 220 ezer munkavállaló munkahelyvédelméhez járultak hozzá, összességében pedig 1 millió munkahelyet említett. 360 ember munkájának a megőrzését segítették adócsökkentéssel - mondta Varga Mihály.

Gyors és célzott gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott tavasztól a kormány , az EU-nak épp ennyi ideje volt, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak - mondta a pénzügyminiszter, aki felidézte a volt német szociáldemokrata igazságügyminiszter nyilatkozatát, miszerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan országokat, mint Magyarország és Lengyelország.

"Visszataszító" ezt egy német politikustól hallani, rossz történelmi emlékeket ébreszt - jelentette ki Varga Mihály, aki aztán úgy összegzett: a magyar kormány betéteinek az összege meghaladja a 2300 milliárdot, ehhez jön a 2,5 milliárd euró, ez nagyobb mint az idénre várt összes költségvetési hiány, így a következő év hiányát is finanszírozni tudjuk. "Rossz hír az ellenünk szurkolóknak, hogy 2023 első félévében várható csak újabb devizahitel lejárat" - tette hozzá, az előtörlesztés lehetőségét is megemlítve.

Végül azt mondta, hogy a kormány a válsághelyzetben sem megszorít, és nem emel adót, hanem csökkenti, a családokat támogatja, és a vállalkozásokat is. Hogy mire megérkezik a Covid elleni vakcina versenyképes legyen a gazdaság.

"Demeter Szilárd elismerte a hibáját"

Az ellenzék támadta a szerintük elmaradt gazdasági intézkedések miatt, de szinte mindenki felvetette, hogy a "Európa Soros gázkamrája" cikket író Demeter Szilárd miért van még a helyén.

"Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci. Azzal, hogy ez az ember a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt antiszemitával, egy nácival" - jelentette ki a DK politikusa, Arató Gergely.

Varga Mihály minderre azzal reagált: Demeter Szilárd visszavonta az írását, sőt a Facebook oldalát is törölte, azt írta, hogy sértheti az áldozatok emlékét az írása, "azaz, elismerte a hibáját, és bocsánatot kért". Másrészt, mint fogalmazott, a baloldal kettős mércével mér, mert amikor baloldali politikus, egy polgármester nyilatkozott pozitívan Hitlerről, hogy megérdemelte az év embere címet, akkor nem követelték a lemondását, és "mintha Bíró László esetében is a kettős mérce működött volna" - mondta Varga Mihály.​

Kunhalmi: Demeter távozzon a közéletből!

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink