Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-30 19:43:00

Fürjes üzeni Karácsonynak: "nem kell Közép-Európa legszebb férfi felsőtestét bevetni"

A Városliget miatt üzent Fürjes Balázs Budapest államtitkár a Twitteren Karácsony Gergelynek: a Nemzeti Galéria építési engedélye nem kevesebb, hanem nagyobb zöld területet hagyna a Ligetben, ezért "ne lőjön ágyuval verébre".

Ez arra válasz a Budapestért felelős államtitkár részéről, hogy Karácsony Gergely interjút adott a Párbeszéd zöld online portáljának, a Very Important Planetnek, és aggályainak adott hangot amiatt, hogy a Sára Botond vezette budapesti kormányhivatal - mint mondta - jogsértő módon kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára.

A főpolgármester szerint "megpróbálták megkerülni a fővárost, a jogi ellenlépéseket keressük éppen. Mert pusztulna a zöldfelület, több száz milliárd forintot pazarolna el a kormány válság idején. Ez maga a pénzpazarlás. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ez a beruházás ne indulhasson el" - jelentette ki.

Karácsony Gergely ehhez azt is hozzátette: " Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit".

Van az a szint, ahol már csak a polgári engedetlenség klasszikus, békés eszközei segíthetnek. Ebben nincs kompromisszum - szögezte le az interjúban Karácsony Gergely.

Erre reagált a Twitteren Fürjes Balázs egy három részben, azzal: inkább arra kérik a főpolgármestert, hogy "a zöld Budapest garanciáját jelentő fővárosi kertészetet, a Főkertet védje meg a testével. A Ligetben nem kell harciasnak lenni - nem épül meg a Nemzeti Galéria, amíg nem támogatja a városvezetés vagy közvetlenül a választók. Megígértük, megtartjuk" - írta Fürjes Balázs.

"Az alapterület csökkent, a zöld felület tovább nőtt"

Az államtitkár meg is magyarázza, miért nem kell aggódnia Karácsony Hergelynek. "A Nemzeti Galéria a régi PeCsa és egy ipari csarnok helyén épülne-összességében kisebb területen. A Liget programot úgy terveztük, hogy ha megvalósul, több és jobb minőségű zöld lesz a Ligetben. Sajnálom, hogy a Városháza elzárkózik a szakmai párbeszéd és a kompromisszum elől" - twittelte Fürjes, és meg is indokolta, miért kellett új építési terv.

"A Nemzeti Galéria kiviteli tervei, nemzetközi tervpályázat alapján, elkészültek. A rég kiadott építési engedélyt módosítani kellett. Az alapterület csökkent, a zöldfelület tovább nőtt. Emiatt meg nem kell bevetni Közép-Európa legszebb férfi felsőtestét - ne lőjön ágyúval verébre" - ironizált Fürjes Balázs.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink