Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-01 05:37:00

A polgármesterek együtt próbálnak küzdeni az uniós támogatásokért

Az Európai Unióhoz fordul Karácsony Gergely főpolgármester és az általa létrehozott Szabad Városok Szövetsége, hogy a magyar és lengyel miniszterelnök által megvétózott 2 ezer 800 milliárd forintos helyreállítási alapra az önkormányzatok pályázhassanak. Az összeget a városok a koronavírus-járvány gazdasági, társadalmi és ökológiai kárainak enyhítésére használnák fel.

"A régió demokráciáit gúzsba kötő nacionalista populizmussal szemben kötünk szövetséget"- mondta korábban Karácsony Gergely. 

A Szabad Városok Szövetségét Karácsony Gergely kezdeményezésére tavaly hozták létre a visegrádi négyek főpolgármesterei. A kezdeményezéshez azóta több város csatlakozott. Céljuk, hogy az önkormányzatoknak nagyobb beleszólásuk legyen az uniós források felhasználásába.

„Ha nem sikerül az uniónak megállapodni a magyar és lengyel kormánnyal, akkor a 2800 milliárd forintot tegyék be egy alapba, amire az önkormányzatok pályázhatnak a koronavírus-járvány kárainak enyhítésére” – számolt be a főpolgármester legújabb kezdeményezéséről. 


Nálunk a Szabad Városok számítása szerint 5,7 milliárd forintról van szó" - mondta Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta, ez az éves költségvetésük harmada, ami nem sok. De az általuk meghatározott fejlesztési célok a hatszorosa.

Karácsony: A 2800 milliárd ft-os uniós támogatás kerüljön az önkormányzatokhoz

 


"Nagyon drukkolok annak, hogy Orbán Viktor és az Európai Unió vezetői állapodjanak meg, jussanak közös nevezőre, és utána az önkormányzatok kapják meg azt, ami nekik ebből jár. Jusson is, ne csak járjon, reméljük, nem úgy fogják elosztani, hogy csak a kormánypárti településeknek fog jutni"- folytatta a polgármester.

A szövetség tagja Törökbálint is. A fideszes Elek Sándor a képviselő-testület akaratának tett eleget, amikor csatlakozott a szövetséghez. Azt mondja az uniós pénzek elosztása érinti a költségvetést, ezért nem is érti az előterjesztést.

"Én nem értem, hogy ez a 26 polgármester, aki ezt aláírta, hogy-hogy nem tudja, hogy az önkormányzati költségvetést érintő ügyekben népszavazást semmiféleképpen nem rendelhet el? Ezt a törvény tiltja" - mondta az ATV Híradójában Elek Sándor.  

Azóta népszavazási kezdeményezését is megtiltotta a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva. Karácsony Gergely korábban arról írt: a jogszabályi tiltás ellenére is valódi politikai erővé formálni akartunkat. Dolgoznak a B terven.

"A kezdeményezés arról szól, hogy ezeket a jogi akadályokat küzdje le az Európai Unió, és értse meg, nem a mi nevünkben vétózott Orbán Viktor, hanem a saját kis maffiájának érdekében" - magyarázta Ujhelyi István. 

A DK is egyetértett Ujhelyi Istvánnnal abban, hogy az uniós forrásoknak el kell jutniuk a magyarokhoz.

"Fontos célunk, hogy mind a helyreállítási alapból, mind pedig a következő költségvetésből a lehető legtöbb uniós támogatást közvetlenül lehessen eljuttatni az önkormányzatok számára"- nyilatkozta Rónai Sándor DK-s EP-képviselő Híradónkban.

A DK emlékeztetett: ők már az EP választási kampányban is azért lobbiztak, hogy minél több forrás érkezhessen az önkormányzatokhoz az Európai Unióból.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink