Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-29 06:10:00

Sokan még mindig nem tudják, hogy az autistáknak már nem kötelező maszkot hordaniuk

Bár a kormány döntött arról, hogy a fogyatékkal élőknek nem kötelező a maszkot viselni, nem lett sokkal könnyebb a helyzetük. Többen is arra panaszkodnak, hogy a buszokon, vagy éppen a boltokban is rájuk szólnak, és próbálják rábeszélni a szülőket, hogy mindenáron tegyék fel a maszkot autista gyermekükre. Sokan nem is hallottak arról, hogy az autisták esetében nem kötelező a maszk viselése.

A fogyatékkal élőket nevelő családokban azt mondják, hogy nekik mindent másképp kell szervezni, mint azoknak, akik nem találkoznak ilyen problémával.

"Nem tudja otthon hagyni az autistát, hanem vinnie kell magával bevásárolni. Na, most ilyenkor, ha ő nem tudja viselni a maszkot, akkor jönnek a problémák" - mesélte Kovácsné Arany Virág.

Ráadásul sokan még mindig nem tudják, hogy az autistáknak már nem kötelező maszkot hordaniuk. Ezért gyakran rájuk szólnak a buszon vagy éppen a boltban.

"Nem az a cél, hogy – és nem ezért volt a kérésünk, hogy menetesítsenek minket a maszkviselés alól, mert egyáltalán nem szeretnénk viselni a maszkot, hanem azért, mert vannak olyan nehézségeink, amikor nem a szabályoknak megfelelően, vagy azt teljesen kimerítően tudjuk ezt használni és sajnos van olyan, aki egyáltalán nem fogja tudni használni." - nyilatkozta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

A fogyatékosok érdekvédelmi szervezetei azt kérik, hogyha valaki találkozik maszk nélküli betegekkel, akkor ne veszekedjen velük, hanem fogadja el, hogy ők sokszor nem képesek a maszkot elviselni és ezt számukra már a jogszabály is megengedi.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink