Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-29 19:49:00

Mazsihisz elnök: Orbán Viktor személyi kérdésekben nem lép külső nyomásra

Visszavonta publicisztikáját Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos, tegnap közölt írásában Soros György gázkamrájának nevezte Európát. A kijelentést minden hazai zsidó közösség, több politikus, író, közéleti személyiség és Izrael állam is elítélte. A Híradónak nyilatkozó történész szerint az ehhez hasonló stigmatizáló összeesküvés-elméletek bármely politikai oldalon intellektuális mélyrepülést jelentenek.

"Az a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos." Fogalmazott Demeter Szilárd, miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, az Origón megjelent írásában. Demeter szerint Európában a magyarok és a lengyelek az új zsidók, Soros Györgyöt pedig a liberális Führernek nevezi, akit "A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai."

"Ez egy nettó antiszemita írás..." - a Mazsihisz elnöke Híradónknak azt mondta: egy normális társadalomban, a Demeteréhez hasonló cinikus és őrült írás meg sem jelenhetett volna. 

"Ami különbözik a mostani történetből az az, hogy Demeter Szilárd nem akárki, hanem az állam által kinevezett valaki és ha zéró toleranciáról beszélünk, akkor pontosan erről beszélünk, hogy a kormány és a kormány közelében lévő embereknek ilyen nézeteket nem lehet vallani. És azt hiszem, hogy ez a fő probléma." - Heisler András hozzátette:a Mazsihisz azért nem szólította fel a kormányt, hogy távolítsa el hivatalából Demeter Szilárdot, mert az a tapasztaltuk, hogy Orbán Viktor, személyi kérdésekben nem lép külső nyomásra.

Bajnai Gordon viszont pontosan Demeter eltávolítását várja a miniszterelnöktől. De Gyurcsány Ferenc pártja, a DK is a főigazgató menesztését követeli. Demeter állításait Izrael állam is elítélte, mert mint közölték: "teljes mértékben elutasítjuk a Holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést." Köves Slomó, a Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője pedig otromba provokációnak nevezte az origón megjelent eszmefuttatást. 

A Miniszterelnöki Kabinetirodát levélben kerestük meg, de egyelőre nem válaszolt arra kérdésünkre, hogy a magyar kormány azonosul-e Demeter Szilárd kijelentéseivel. 

Gerő András történész szerint, Soros György gázkamrájának nevezni Európárt nem idegen a tömegpolitika beszédmódjától, ahol a megbélyegzés és az összeesküvés-elméletek hangoztatása bevett szokásnak számít.

"Mindkét politikai oldalnál ezek létező jelenségek és most éppen azzal találkozunk, hogy Sorost teszik be egy világi ördög szerepébe és természetesen egy világ-összeesküvést is társítanak hozzá. A tömegpolitikának ezek a jellegzetességei, mindegy hogy melyik oldalról jön, intellektuális értelemben igazi mélyrepüléseket jelentenek." - fejtette ki Gerő.

Demeter Szilárd, vasárnap délben a Magyar Nemzet oldalán kijelentette: visszavonja publicisztikáját és törli saját Facebook oldalát is. A lap számára eljuttatott közleményében az áll: "Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét." Hozzátette: A közeljövőben ehhez tartom magam."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink