Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-29 18:27:00

Le kell-e mondani a gázkamrás-cikk miatt Demeter Szilárdnak? - Gulyás Gergely ezt mondta

Nem örül a közéleti diskurzus eldurvulásának - nyilatkozta Gulyás Gergely a Transidexnek arra, hogy le kell-e mondania Demeter Szilárdnak az “Európa Soros gázkamrája” cikke miatt. A miniszter Tusk nyilatkozatára emlékeztetett, amikor a Néppárt elnöke, Carl Schmitt náci ideológushoz hasonlította Orbán Viktort.

Le kell-e mondani a gázkamrás-cikk miatt Demeter Szilárdnak? - Gulyás Gergely ezt mondta

Nem örülök a közéleti diskurzus eldurvulásának - ezt válaszolta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Kolozsváron a Transindex kérdésére; nem gondolja-e, hogy le kellene mondani Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, miután egy cikkben Soros Györgyöt a Führerhez hasonlította, Európáról pedig azt mondta, hogy ez az ő gázkamrája.

A cikk ellen azóta felszólalt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az izraeli nagykövetség is. Gulyás Gergely Kolozsváron Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő mellett kampányolt, és a Fő téren vett részt egy sajtótájékoztatón.

„Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot - gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott - akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni - válaszolt aTransindexnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani" - mondta Gulyás Gergely.

Amire célzott: Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke áprilisban a Spiegelben beszélt arról, hogy hogy Orbán az emberek félelmére alapozza hatalmát, legyen szó migrációról vagy koronavírusról, kihasználja a helyzeteket hatalma erősítésére, és ezek a manőverei a demokrácia szellemével összeegyeztethetetlenek. Azt is jelezte, ő szeretné, ha még idén újra megpróbálnák kizárni a Fideszt a Néppártból.

Tusk ekkor mondta azt, hogy „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra". Carl Schmitt 1934-től a náci párt tagja volt, a hitleri diktatúra egyik jogi megalapozója, és lelkes híve.

Korábban Tusk - Trumpot és Kaczynskit is megemlítve - a vírushoz hasonlította Orbán Viktort.

Demeter Szilárd nagy felháborodást kiváltó céleménycikkéről és annak visszavonásáról itt írtunk, a visszahangokról pedig itt és itt számoltunk be.

Ajánlom

További belföldi híreink