Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-30 05:10:00

8-10 nap múlva dönthet a kormány, hogy az ünnepi időszakra enyhítik-e a korlátozó intézkedéseket

8-10 nap múlva hozhat döntést a kormány arról, hogy az ünnepi időszakra feloldják, vagy esetleg enyhítik-e a korlátozó intézkedéseket – legalábbis ez derül ki a kormányzat Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésből. Az elmúlt 24 órában 6819-cel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg. Az egy nap alatt elhunytak száma ezzel ismét rekordot döntött. Az infektológus szerint nem érdemes ígérgetni, viszont mindenkinek nagyon oda kell figyelnie, aki karácsonykor meglátogatja szeretteit.

„Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni karácsonykor. A kormány 8–10 nap múlva hoz erről döntést" – írja a kormányzat Facebook-oldalán. Ez azt jelentheti, hogy az ünnepi időszakra feloldhatják a korlátozásokat.

„Én úgy gondolom, hogy tíz nap múlva esetleg azt lehet látni, hogy hogy alakul a helyzet az országban. Én nem ígérgetnék semmit, inkább figyelném a lehetőségeket, és azt javasolnám, hogy legyenek nagyon óvatosak az emberek" - nyilatkozta Pusztai Erzsébet, infektológus.

Az infektológus mindenkit arra figyelmeztet, hogy még maszkban se menjen tömegbe. Szerinte akár családi összejöveteleken is érdemes maszkot viselni, ha pedig valakinek akár csak enyhe tünete is van, jobb elhalasztani a családi látogatást.

A budapesti karácsonyi vásárt idén a Vörösmarty tér helyett az online térben tartják meg: a Budapesti karácsony honlapján várják az érdeklődőket a kiállítók.

„Lényegében tavaly karácsony óta nem tudtak dolgozni, tavaly karácsony óta nem volt olyan esemény, ahol tudták volna árulni azokat a termékeket, amiket készítettek. Ezért is tartottuk különösen fontosnak, hogy egyrészt segítsünk azoknak, akik megszokták, hogy a Vörösmarty téren vásárolnak ajándékot, másrészt pedig segítsünk azoknak a kézműveseknek, akik itt lennének" - mondta Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A DK azt szeretné elérni, hogy a kormányzat ingyen tesztelje le azokat az ünnepek előtt, akik ezt kérik. Szerintük ezzel megmenthető lehet a karácsony.

"Ha egy család ma nagyon felelősen szeretné megtervezni a közös karácsonyt, és előzetesen le szeretné teszteltetni minden családtagját, az fejenként 19 500 forintba kerülne a kormány miatt. Ez egy családnál akár 100 ezer forintos nagyságrendű költséget is jelenthet" - fejtette ki Kálmán Olga, a párt elnökségi tagja.

Az MSZP társelnöke közölte: hétfőn országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik, hogy a kormány decemberre biztosítson gyermekenként egyszeri 50 ezer forintot azoknak a családoknak, ahol mindkét szülő a koronavírus miatt veszítette el a munkáját.

„Természetesen nem szabad megfeledkezni a gyermeküket egyedül nevelő szülőkről sem, ezért kezdeményezzük, hogy a gyermekenként járó egyszeri 50 ezer forintot azok a munkájukat vesztett szülők is kapják meg, akik egyedül nevelik gyermekeiket." - jelentette be Kunhalmi.

Kunhalmi Ágnes azt mondta: ma Magyarországon mintegy 300 ezer ember keres munkát, közel 60 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor, felüknek pedig már semmilyen jövedelme nincs.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink