Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-28 16:20:00

Kocsis Máté javaslata arról árulkodik: 2021-ben is elvonják a pártok támogatásának egy részét

Már hétfőn tárgyalja a parlament igazságügyi bizottsága Kocsis Máté törvényjavaslatát, hogy a frakciók 2021-ben is támogathassák anyagilag pártjaikat. Ez azt jelzi, hogy jövőre is elvonják a pártok állami finanszírozásának egy részét a járvány elleni védekezési alapba.

Kocsis Máté javaslata arról árulkodik: 2021-ben is elvonják a pártok támogatásának egy részét

A koronavírusjárvány első hullámában, áprilisban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy felére csökkentik a párttámogatásokat, az így befolyt/megspórolt összeget pedig a járvány elleni védekezési alapva utalják át. Ebből mintegy 1,2 milliárd az állam megtakarítása. Mivel az állami támogatásokat januárban és áprilisban már utalták, így a pártoknak a 2020-as 3. és a 4. negyedévi támogatás már nem járt. 

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tavasszal kiállt az intézkedés mellett, az ellenzéki pártok egy része ugyanakkor “indokolatlan és politikai alapú“ intézkedésnek ítélte a kormánydöntést. 

Viszont akkor enyhítésképpen egy törvényjaslattal lehetővé tették, hogy a parlamenti frakciók anyagilag támogathassák pártjaikat 2020 végéig. Ezt a mostani határidőt hosszabbítja meg a Kocsis Máté nevével fémjelzett javaslat 2021. december 31-ig. 

“Mivel a koronavírus járvány elleni védekezés továbbra is aktív szerepvállalást követel meg mindenkitől, a törvényjavaslat a 2021. évre is biztosítja a lehetőséget, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok a működési feltételeiket biztosító kereteik meghatározott részéről lemondhassanak, és azt az országos listán mandátumot szerzett pártjuk részére támogatás formájában felajánlhassák 2021. december 31-ig” - írta az indoklásban Kocsis Máté. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az állami párttámogatások egy részét jövőre is elvonják és a közonti védekezési alapba utalják. 

A törvényjavaslatot hétfőn tárgyalja a parlament igazságügyi bizottsága.

A pártok 2020-as állami támogatása:

- Fidesz 968 millió forint

- Jobbik 510 millió forint

- MSZP 305,5 millió forint

- LMP 218 millió forint

- DK 207 millió forint

- KDNP 180 millió forint

- Párbeszéd 91 millió forint

- Momentum 44,3 millió forint

- Magyar Kétfarkú Kutyapárt 24,6 millió forint

Ajánlom

További belföldi híreink