Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-28 19:09:00

„Hisszük, ha látjuk” – reagált a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke Pintér Sándor levelére

„Hisszük, ha látjuk” – így reagált a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke híradónknak Pintér Sándor levelére, amelyben a miniszter arról tájékoztatta az orvosi kamarát és a parlamenti pártokat, hogy milyen javaslatokat fogadott be az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint az összeférhetetlenségi szabályok esetében visszakozott a kormány.

Október elején fogadta el a parlament az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály jelentősen emeli az orvosi béreket, viszont számos szabályozást tartalmaz. A Magyar Orvosi Kamara több javaslatot is tett a törvénnyel kapcsolatban, egyebek mellett azt, hogy a béremelés kivételével a törvény január elsejei hatályba léptetését is halasszák el.

„Pintér Sándor azt mondta, hogy megértette a problémát, és visszatérünk, vagy szóval hát ezen dolgoznak.” - mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke.

A belügyminiszter, a MOK és a parlamenti pártok végül november 17-én egyeztettek a jogszabály tervezett módosításáról. Pintér Sándor pénteken levélben tájékoztatta az egyeztetés résztvevőit arról, hogy milyen javaslatokat fogadtak be a törvénnyel kapcsolatban. Azt írta, „békeidőben” az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat 12 hónap alatt csak 44 napra lehet kirendelni, veszélyhelyzetben viszont ez nem érvényes. Azt is elfogadták, hogy az egészségügyben dolgozóknak csak a veszélyhelyzet elmúlása után kell elkészíteni és átadni az új szerződéstervezeteket. A kormány viszont nem enged az összeférhetetlenségi szabályokban.

„Abban a kormányrendelet-tervezetben, amit mi láttunk, az szerepelt, hogy az összeférhetetlenségi szabályok hatályba lépését 2023-ra tolják ki, ez a kormány javaslata volt, tehát most úgy tűnik, hogy ettől visszakoztak.” - nyilatkozta Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint ez több szempontból is problémás: egyrészt, mert az összeférhetetlenség szabályai továbbra is kidolgozatlanok, másrészt pedig, mert ha több százezer engedélyt kell majd alig néhány hónap alatt elbírálni, az nehézkes lehet.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint a levél alapján a kritikus pontok tekintetében komoly előrelépés történt, de figyelmeztetett: egyelőre csak egy levélről van szó.

„Ez a törvény valójában egy jó törvény, csak módosítani kell ezeket a pontokat, amelyek nem életszerűek, ezeket most a belügyminiszter úr egyértelművé tette, hogy ezek nagy valószínűséggel módosításra kerülnek, még egyszer mondom, hisszük, ha látjuk, és ha a törvény módosul, és a rendeletek megszületnek.” - mondta az ATV Híradónak Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

Dénes Tamás kitért arra is: sok kórház nem fizeti ki az egészségügyi dolgozóknak járó távolléti díjat akkor, ha valaki karanténba kerül akár fertőzés miatt, akár kontaktszemélyként. Kásler Miklós még nyáron írt levelet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetőjének, hogy az hívja fel erre a kórházigazgatók figyelmét. Ennek ellenére sokan még mindig csak táppénzt kapnak, viszont még a 100%-os táppénz is elmarad a normál jövedelmüktől.
Ajánlom

További belföldi híreink