Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 19:09:00

SZFE-ügy: az oktatási jogok biztosa szerint a kuratórium a hallgatók alkotmányos jogát sérti a tanév felfüggesztésével való fenyegetőzéssel

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közleményükben tudatták: Aáry-Tamás Lajos eljuttatta hozzájuk a több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét.

Ebben a biztos a közlemény szerint egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására - teszik hozzá.

Aáry-Tamás Lajos állásfoglalásában felszólítja a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára az Alaptörvény X. cikkének (1) és (3) bekezdéseiben foglalt tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését - írják.

A hallgatók szerint a jelentés megállapításaiból következik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim fenntartója nem alkalmas ellátni törvényben meghatározott feladatát, mivel az Alapítvány kuratóriumának jogszabályban rögzített céljával ellentétes az oktatási tevékenység felfüggesztése, és „ezzel súyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogát, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát." 

Az Egyetem polgársága a jelentés tartalmát megismerve újból felszólítja az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumot arra, hogy fejezze be a tanulmányi félév felfüggesztésével való fenyegetőzést - áll a közleményben.

Fellebbeznek az SZFE dolgozói

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink