Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 16:24:00

Pintér levelet írt a Magyar Orvosi Kamarának

A belügyminiszter tájékoztatta a MOK-ot és a parlamenti frakciók vezetőit a velük lefolytatott múlt keddi egyeztetés eredményeiről.

A levélben Pintér Sándor összefoglalja, hogy a MOK mely, az egészségügyi szolgálat feltételeinek módosítására vonatkozó javaslatait fogadta be, és melyeket utasította el a kormány.

Ez alapján a kormány hajlandó az orvosok és egészségügyi szakdolgozók kötelező kirendelhetőségének (átvezényelhetőségének) idejét „békeidőben” a törvényben szereplő 1+1 évről a munka törvénykönyvében meghatározott évi 44 napra csökkenteni (veszélyhelyzetre más, korábban keletkezett jogszabályok vonatkoznak), és lehetővé tenni, hogy azokban a 16 éven aluli gyereket nevelő családokban, ahol mindkét szülő egészségügyi szolgálatot teljesít, csak egyikük legyen kirendelhető.

Pintér Sándor ugyanakkor levelében azt írja, a kormány nem értett egyet a kamara „összeférhetetlenségi szabályok jelentős enyhítésére vagy azok bevezetési határidejének érzékelhető elcsúsztatására vonatkozó” javaslataival.

„Ennek oka az, hogy a javaslatok ellentétben állnak az egészségügy működésének korrekcióját indukáló egyik alapelvvel, azaz a köz- és magánegészségügy részbeni szétválasztásával kapcsolatos szakpolitikai álláspontjával” - fogalmaz.

Egészségügy: kevés a megfelelően képzett szakápoló és szakorvos

 

atv.hu/444

Ajánlom

További belföldi híreink