Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 08:15:00

Orbán Viktor nem bizakodó a friss kórházi adatok alapján, hamarosan elérjük a tízezer ágyat

A kórházakban nem látok biztató jeleket, a korlátozó intézkedések 2 hete léptek életbe, de a fele még hátra van-mondta a Kossuth Rádióban a Jó reggelt Magyarország! vendégeként Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, hogy lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel mindent megfontoltak, kitartanak a nyári álláspontjuk mellett. Akkor is azt mondták, hogy nagy bajban lesz számos európai ország, ahol magas az államadósság. Magyarország nincs ezek között- szögezte le a miniszterelnök. Ők akkor azt mondták, hogy gyors segítség kell, minden politikai vitát félre kell tenni. A másik tábor viszont azt mondta, hogy nem kell félretenni, össze kell kapcsolni a politikai vitát a költségvetéssel.

Szerinte nyáron ezt sikerült félretenni, viszont az Európai Parlament és a tagállomok egy része rávette a német elnökséget arra, hogy visszahozza.

“A politika egy olyan világ, ahol a kalapács meg az ék mindig kéznél van. Közép-Európában bimbózó félben van egy együttműködés, itt meg fogjuk tudni védeni a szuverenitásunkat, keresztény hagyományokat, gondolkozádmódot, nyugaton már “multikulti” van”- mondta Orbán Viktor, aki szerint a közép-európai államok most nem egymás rovására, hanem együtt válnak erősebbé. A következő 10 év arról fog szólni, hogy Közép-Európa újjáépül.

“Megegyezni mindig meglehet, de a pozíciók világosak: ahhoz, hogy a válságkezelő alap és költésvetés létrejöjjön, ehhez szükség van ránk. Ezzel szemben a jogi viták és a politikai akarat összekötése némely tagállamok és az Európai Parlament közös vágya, abba nincs beleszólásunk”- magyarázta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy nem akar kompromisszumot kötni, szilárd pozícióban áll.

A Soros-féle szereplők azt gondolták, hogy a jogállami feltételeket idehozzák a költségvetéshez, és majd a magyarok és lengyelek ebbe belemennek. 

Voltak akik azt gondolták, hogy pénzzel megvásárolnak minket- Orbán Viktor szerint ez nem lehetséges mert a közép-európai mentalitás ezzel szemben áll.

“Soros György legjobb lenne ha hazamenne, Amerikába. Nem teljesen egyéretelmű, hogy miért akar beleszólni európai ügyekbe. 15-16-ban megírta, hogy azokat az országokat, amelyek nem engednek be migránsokat, azokat meg kell pénzzel büntetni”- erre Orbán Viktor jól emlékszik, ezt ők nem fogják elfogadni, ma az EP Soros György javaslatát képviseli. Azt üzente az EP-képviselőknek, hogy rossz oldalra álltak, és szerinte nem volt helyes, hogy a tagállami miniszterelnökök engedtek ennek.

“Ilyen a baloldal sajtószabadság. Az európai vitakultúra szabályai szerint ha valaki megtámad egy másik országot, arra adott választ le kell közölni”- reagált Orbán arra, hogy a Project Syndicate nem hozta le Soros György írására közölt válaszát.

Közép-Európában az a cél, hogy megakadályozzák, hogy bevándorló országgá váljanak. Nyugaton már ráléptek erre az útra, nem tudja, hogy vissza lehet-e fordítani, ott arról lehet beszélni, hogyan éljünk együtt, ha már a lakosságuk 8-10 százaléka más kultúrkörből jön. “Ebbe mi nem akarunk beleszólnil, ez az ő problémájuk, ők voltak gyarmattartók”- kommentálta Orbán Viktor.

“Folytatni kell az 1000 év kialakult hagyományt, hogy Magyarország a magyaroké. Ez egy politikai pozíció, nem egy választható dolog a mostani nemzedék számára.Ne nyugatosodjunk el ilyen értelemben, ne legyünk bevándorló ország, örüljünk annak, hogy magyarok vagyunk, ezt adjuk át a gyerekeinknek és unokáinknak.
”- szögezte le a miniszterelnök.

Koronavírus

A szennyvíz vizsgálatok az elkövetkező napokban stagnálást mutatnak. Orbán Viktor közölte, hogy két csatatér van: a kórházakban és az iskolában. Az első csatatéren életeket mentenek, a másodikon pedig munkahelyeket.
A kórházakban nem lát biztató jeleket, a korlátozó intézkedések 2 hete léptek életbe, de a fele még hátra van. Mindenkit kitartásra kér, ha fegyelmezettek vagyunk, betartjuk a szabályokat, akkor sikerülni fog.

Az adatok alapján nem bizakodó, összességében egyre többen vannak kórházban, hamarosan el fogják érni a tízezer kórházi ágyat. Szerinte az egészségügy bírni fogja, a legnagyobb teljesítményt az átvezényelt orvosok és ápolók jelentik.

Az iskolákban pedig az a helyzet, hogy megkezdték az iskolák és óvodák tesztelését. Azt látja, hogy vannak tanárok, akik nem vállalják a tesztelést, de ez egy kicsi szám.

Ma döntött az operatív törzs, hogy a következő héten a tesztelés újabb körét megindítják.
Ahol ő járt, ott rendben volt a tesztelők védőfelszerelése, de persze nem tud mindenhol ott lenni. Az egész légkör nagyon bajtársias és szeretetteljes volt- mondta a miniszterelnök arra reagálva, hogy a DK szerint nem biztosítanak megfelelő védőfelszerelést.

A miniszterelnök közölte, hogy az oltási tervet hetekkel ezelőtt kidolgozták.Az első terv alapján mindenkinek jut egyszerre oltóanyag, de valószínűbb, hogy a második tervet kell alkalmazni. December-január környékén arra vonatkozik a második terv, hogy ha jóval kevesebb vakcina érkezik, mint ahányan szeretnék beoltatni magukat. A jövőhéten elindítanak egy akciót, amiben előjegyezni lehet oltásra, hogy tudják, mennyien akarnak ezzel élni.

Az operatív törzs ma már elkezdett a karácsony kérdésével foglalkozni. Nagy vita van a síeléssel, az olaszok zárnák a pályákat, az osztrákok mentenék a szezont. Ő arra kéri a magyarokat, hogy ne foglaljanak külföldi síeléseket, mert biztosak lehetnek benne, hogy itthon olyan szabályok lesznek, hogy nagyon szigorú karantén nélkül nem lehetmenni.

A másik vita arról szól, hogy lesz a karácsony. Erről azt mondta, hogy nem lehet még tudni, ha a szívükre hallgatnának, minden család szabadon ünnepelhetne. De a szabad karácsonyt még nem tudják garantálni, 8-10 nap múlva tudnak dönteni a kérdésben.

Pedagógusok tesztelése: nem minden tanár kért koronavírus-tesztet

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink