Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-29 07:30:00

Nagyon nehéz helyzetben van a vendéglátás, sorra mennek csődbe a budapesti vállalkozások

Bíró Lajos és Kereszti Gábor több budapesti éttermet is tulajdonol, vagy vezet. Rálátnak a piac egészére, ezért őket kérte meg a Heti Napló stábja, hogy egy kicsit magyarázzák el, mi is zajlik most az ágazatban, és ők hogyan élik meg a válságot. A Heti Napló riportja.

Bíró Lajos új helyet is nyit, hogy fel tudja pörgetni a kiszállítást és Budát is elérje. Kereszti Gábor az online térben és annak fejlesztésében látja a menekülést.

Bíró Lajos tavaly ilyenkor még 60 embert foglalkoztatott, mostanra ez már csak 15. Nem mindenkit ő küldött el, volt, aki nem vállalta, hogy kevesebb bérért maradjon. Pedig szerinte az biztos, hogy sokáig nem térnek vissza a 2019-ig megszokott fizetések.

Munkanélküliség

A munkanélküliség a nyári javulás után újra jelentősen növekszik. Most 222 ezer regisztrált munkanélküli van, ez 40 ezerrel több mint januárban. A KSH adatai azt is megmutatják, hogy a munkanélküliek mellett van még egy 3-400 ezres tábor, amely megélhetési nehézségekkel néz szembe, kifejezetten a járvány és a zárás miatt.

Támogatások

A világ minden részén egyszerre küzdenek a járvánnyal és a gazdasági nehézségekkel. De Magyarországhoz képest a többi országban nagyobb és közvetlenebb támogatást juttattak a családoknak.

Amerikában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban különböző módon és mértékben, de azonnali készpénzhez juthattak a családok. A legtöbb országban a munkanélküli járadéknak az idejét és a mértékét is emelték, emellett a nálunk is alkalmazott adókedvezmények, járulék elengedések, és hitelprogramok is segítik a vállalkozásokat.

Ausztriában múlt hét kedd óta minden eddiginél szigorúbb kijárási korlátozások vannak érvényben, viszont ezzel párhuzamosan egy nagyon jelentős mentőövet dobott a kormány a vendéglátó szektornak.

Komoly lecke?

A koronavírus-járvány miatt már tavasszal, az első záráskor is a vendéglátószektor került a legnehezebb helyzetbe. Júliusban 75, augusztusban 73, szeptemberben, az újabb lezárások után 94 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezett, mint egy évvel korábban. Balatont és a vidéki helyeket a nyár és a belföldi turizmus egy kicsit kihúzta a sárból, de a budapesti vállalkozások sorra mentek és mennek csődbe, főleg azok, amelyek kifejezetten a turistákra építettek.

„Ez mindenképp egy lecke azoknak, akik csak a turistákra lőttek, hogy érdemes a magyar közönséget megszólítani” – vélekedett a Heti Naplónak Kereszti Gábor.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink