Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 17:48:00

Külpolitikai szakértő: a vétó miatt könnyen Európa szélére kerülhetünk

Nem enged a vétóból a magyar-lengyel fél, ezt jelentette be tegnap Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki közös sajtónyilatkozatban. Külpolitikai szakértő szerint ezzel emelték a tétet, és jobb ajánlatra várnak.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, az Új Világ Néppárt tagja kijelentette, hogy a magyar és a lengyel kormány emelt a téten. Múlt héten még a lengyel miniszterelnök részéről lehetetett engedékenyebb hangvételű nyilatkozatokat hallani, amiből arra lehetett következtetni, hogy esetleg sikerül megállapodni - mondta az elemző az ATV Startban. Tegnap viszont kiderült, hogy nem elégedettek a bírósági út biztosításával a jogállamisági mechanizmussal szemben, és jobb ajánlatot várnak.

Szerinte a fontos kérdés az, hogy hogyan értelmezik a júliusi megállapodást, ami az ő megítélése alapján sem volt egyértelmű. A magyar-lengyel fél szeretné ezt leszűkíteni arra, hogy csak és kizárólag az uniós pénzek ellenőrzéséről szóljon az új mechanizmus.

Az Európai Parlament és Hollandia is bejelentette, hogy nem engednek a jogállamisági feltételből, viszont szerinte még van két hét a megállapodásig, optimista azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodni.

Eltúlzott a magyar és lengyel kormány aggodalma, nehezen jönne létre a szankció és meg is lehet támadni, akár halasztó hatállyal is. Szent-Iványi hangsúlyozta, hogy ez egy szimbolikus kérdés, erőt akar a magyar és lengyel miniszterelnök mutatni. Az Unió jövőjét tekintve az akadékoskodás felerősíti azokat a hangokat, hogy szabaduljon meg az unió az ilyen tagállamoktól. A holland miniszterelnök odáig ment, hogy ha ez nem megy másképp, lépjenek ki azok az országok, akik nem akarják a jogállamisági feltételt elfogadni, és csináljanak egy alternatív uniót. A külpolitikai szakértő szerint ez egy óriási kockázatot jelent, mert kialakulhatna az, hogy van egy elit klub, és van a széle Európának, ami marginalizálódik.

Budapesten tárgyalt az uniós vétóról a lengyel miniszterelnök

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink