Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 17:25:00

Vörösiszapper: börtönben marad a Mal Zrt. három kulcsembere

Az egykori vezérigazgató, a műszaki-stratégiai vezérigazgató-helyettes és a hidrátgyártási üzemvezető, aki a vörösiszap kazetták üzemeltetésének felelőse is volt, börtönben marad a Győri Ítélőtáblán tavaly megítélt büntetéseknek megfelelően - írja a Telex.

Vörösiszapper: börtönben marad a Mal Zrt. három kulcsembere

B. Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját négy év börtönre ítélték, a műszaki igazgató hároméves, a hidrátgyártási üzemvezető két és fél éves fogházbüntetést kapott. A vádlottak személyesen nem jelentek meg az ülésen, a börtönből kapcsolták őket - írja a lap.

A legfontosabb, alapvető meglátása a Kúriának az volt, hogy a közveszély már akkor is megvalósult volna, ha nem maró vörösiszap lett volna a nagy mennyiségű folyadék, ami kifolyt. Ebből a szempontból nincs olyan nagy jelentősége egyes olyan szakértői kérdéseknek, amelyekről a hosszadalmas bizonyítási eljárás során esetleg a szakértők nem tudtak egymással zöldágra vergődni. Maga az áradás, a lakott terület elárasztása már közveszély volt.

A három vezető mindegyikénél megállt a gondatlan közveszélyokozás, de B. Zoltán esetében ehhez hozzájött még egy szándékos bűncselekmény is. Ezt a bíróság szerint akkor követte el, amikor az iszap kiömlése után bagatellizálta a kockázatot, azt mondta a mentést irányító polgármesternek Devecserben, hogy az anyag nem mérgező, nem kell megijedni. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy a szándékosság megállapítása ebben az esetben sem azt jelenti, hogy a Mal-vezető akarta volna az emberek halálát, a pusztulást, de amit tett, rossz irányba mutatott.

A gondatlan közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádjával indult vörösiszapügy tizenöt vádlottja közül ők hárman voltak azok, akiket korábban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. A Győri Ítélőtábla 2019 decemberében meghozott jogerős ítéletét felülvizsgálati kérelemmel támadták meg, így került az ügyük a Kúria elé. A Kúria a határozathirdetés előtt mindössze egy ülést tartott, november elején, erre már a börtönből távkapcsolták a Mal-vezetőket.

Vörösiszap-katasztrófa: Kártérítést szeretnének, a bíróság ezt eddig elutasította

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink