Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-29 14:00:00

„Időnként már túl soknak érezzük ezt elhordozni” – így élik meg a járvány második hullámát világszerte

Bár a vakcina már látótávolságon belül van, a kormányoknak továbbra is egyensúlyozniuk kell az egészségügyi és a gazdasági érdekek között. Erről, és arról, hogy az emberek hogyan élik meg a lassan megszokottá váló rendhagyó hétköznapokat, a Hetek külföldön élő magyarokat kérdezett.

„Időnként már túl soknak érezzük ezt elhordozni” – így élik meg a járvány második hullámát világszerte

Románia

„Nem túl fényes” sem a gazdaság, sem az egészségügyi rendszer helyzete Romániában – számolt be a Heteknek a szomszédos országban élő Csaba. Folyamatosan gyengült a lej, „megengedhetetlenül nagyra” nőtt a költségvetési hiány és az államadósság, ahogy a munkanélküliség is emelkedett. A kormány erőfeszítései ellenére pedig számos cég beszüntette működését. Az egészségügyi ellátórendszer kapacitásainak maximális határait feszegeti.

Az ország nemrég komolyabb szigorításokat vezettek be a fertőzöttek számának drasztikus növekedése miatt. Az iskolák online oktatásra tértek át; este 9-kor minden üzlet bezár; kijárási korlátozás van 23:00 és 05:00 között; minden társas összejövetel – beleértve a házibulikat – tiltott; a vásárok és a piacok bezártak; több nagyváros vesztegzár alá került. A statisztikák alapján pedig az erőfeszítések sikeresnek tűnnek: úgy néz ki, megfékezték a járványgörbe további felívelését.

Szlovákia

A Pozsony és Budapest között ingázó Martin szerint az év elején megválasztott szlovák kormány „jól vizsgázik a COVID elleni védekezés terén”.

Az enyhébb tavaszi hullám után, egy keményebb második következett: meredeken emelkedtek a számok, ezért a kormány teljes körű tesztelést rendelt el, mellyel úgy néz ki, sikerült elérni a kívánt eredményt, a számok visszaestek. Bár a tesztelés önkéntes volt, a lakosság 65 százaléka részt vett a programban. Ha valakinek nem volt igazolása arról, hogy COVID-negatív, akkor karanténba kellett vonulnia, sem dolgozni, sem bevásárolni nem mehetett.

A terjedés visszaszorítását követően némi enyhítésre is sor kerülhetett: kinyithattak a színházak, mozik, edzőtermek, uszodák, és istentiszteleteket is lehet tartani 50 fő részvételével.

Az országos tesztelést a tervek szerint újra megismétlik majd.

A gazdasági károk mérete – Martin elmondása szerint – ágazattól függ. A válság a turizmust és a szórakoztatóipart súlyosan érintette, a szolgáltatások és ingatlanok árai nagyon felmentek, de az autóipar nem állt le, sőt a Volkswagen kapacitásbővítést jelentett be.

Ausztria

Mint köztudott az osztrák helyzet sok hasonlóságot mutat a hazaival. Az ottani korlátozások nagy átfedést mutatnak a hazaiakkal, viszont ott már csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, valamint a drogériák tarthatnak nyitva, és szűk körű családi ünnepeket sem lehet megtartani. Az embereket arra kérik, lehetőség szerint ne találkozzanak senkivel, kivéve, akikkel együtt laknak. Ha pedig egy családtag segítségre szorul, legfeljebb egy hozzátartozója látogathatja meg.

A veszélyeztetett szakmában dolgozók egy része elvesztette munkáját; mások azonban ez idáig megtartották: az állam átvállalta fizetésük 80 százalékát, de csökkent a munkaidejük – mondta el a Heteknek egy helyi lakos.

A Bécsben élő Zsuzsa azt mondta, emberek nagy része fegyelmezetten viseli a helyzetet, és betartják az előírásokat. Saját bevallása szerint elégedett a helyzettel, de nagyon hiányzik neki a Magyarországon élő anyukája, és felnőtt fiával való találkozásai sem olyanok, mint régen, mivel nem ölelhetik, puszilhatják meg egymást.

Olaszország

Giuseppe Conte miniszterelnök 2020. november 3-án vezette be a jelenlegi szabályozásokat, azonban egy volt alpolgármester szerint eddig sajnos csak kismértékben csökkentették a vírus terjedését. „A járványhelyzet ugyan ellenőrzés alatt van, de még koránt sincs kordában tartva” – fogalmazott.

Most ősszel a Tudományos Szakértői Bizottság a korlátozások három fokozatát állította fel: szín szerint osztották fel a tartományokat, a helyzet súlyosságától függően vörös, narancs és sárga zónákra. A Hetek megszólalója egy narancs besorolású tartományban él, ahol jelenleg korlátozott a települések közötti közlekedés: kizárólag munka, tanulás vagy súlyos betegség esetén hagyhatják el lakhelyüket.

Az egészségügyben dolgozók komoly nehézségekkel küzdenek: általános a kapacitáshiány, nincs elég szakorvos és ápolónő a szektorban.

Franciaország

Franciaországban október 30-a óta – a tavaszinál kicsit „lazább” – teljes kijárási tilalom van. „Az óvodák és általános iskolák nyitva maradtak, kezdetben a gimnáziumok is, viszont múlt hét óta a létszámcsökkentés érdekében megosztottan vannak jelen a diákok az órákon. Munkába, orvoshoz elmehetnek az emberek, adminisztrációs ügyeket is lehet intézni, fontos családi okok miatt el lehet hagyni a lakást” – részletezte a Heteknek Daniella Nizza.

A nő szerint a kijárási tilalom leginkább pszichésen viseli meg az embert. Hozzátette: az első hullámhoz képest a mostani időszakban az emberek már kevésbé félnek, ellenben egyre többeknek kezd elege lenni a fennálló helyzetből, heti szinten vannak tüntetések.

Különutas svédek

A Heteknek nyilatkozó Viktor és felesége Mónika szerint teljesen máshogy állnak hozzá az egészségügyhöz a svédek, ahol egyébként orvoshiány van, az embert csak a legvégső esetben vizsgálja meg orvos, ha már semmi más megoldás nem vezet eredményre. Egyébként pedig mindenki nagyon egészségesen él, sokat mozognak, és általában, ha gyengélkednek, akkor otthon kúrálja magát mindenki. Pontosan ezért nem aggódnak egyáltalán a vírus miatt az emberek.

A vírus miatt nem történtek lezárások, csak ajánlások vannak, de mindenki maga dönti el, saját felelősségére, hogy elmegy-e színházba, moziba vagy akárhová. Lezárva semmi sincsen, így a vírus hatása a gazdaságra szinte elhanyagolható. Viktor elmondta, hogy semmilyen pánikot nem lehet érezni a közhangulatban, nem lehet észrevenni, hogy bármi más lenne, mint máskor. Azt mondta szinte senki nem hord maszkot, az emberek egyáltalán nem gondolnak a vírusra, habár nagyjából Svédországban is száz fő körül mozog a napi halálozások száma.

Anglia

Angliában most a tavaszihoz hasonló lezárás van érvényben, „annyi különbséggel, hogy most többen járnak dolgozni, nincs vásárlási láz és nem halmoznak fel az emberek WC-papírt” – mondta el a Heteknek egy londoni lakos.

Elmondása szerint szinte tapintható a karanténfáradtság. Zárva vannak az éttermek és a pubok – pontosabban csak elvitelre lehet ételt rendelni –, bezártak a fodrászatok, a fitnesztermek, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak vannak nyitva. „Egyszerre csak egy olyan személlyel találkozhatsz, aki nem a te háztartásodhoz tartozik, vele is csak a szabadban. Reméljük karácsonykor lesz egy kis lazítás” – fogalmazott a fiatalember.

A briteknél a tervek szerint már karácsony előtt elkezdenék az oltást, igaz, egyelőre csak a legveszélyeztetettebb emberek esetében.

Németország

Egy Németországban élő magyar nő szerint a tavaszi lezárások idején volt egyfajta összetartás az emberek között: a gyerekek feliratokat festettek az ablakokba, és ha valaki sétálni indult, a szembejövők köszöntek nekik, mostanra azonban a maszkviselés, távolságtartás a mindennapok része lett, hozzászoktak az emberek. A társadalom kezd belefáradni ebbe a helyzetbe – mondta a Heteknek.

„Vannak az elmúlt évnek olyan elemei, amiket pozitívan értékelnek, például várható, hogy flexibilisebb munkamodellek kerülnek bevezetésre, a home office elfogadottsága nő. Az iskolákban pedig a tananyagok digitalizációját látják előrelépésnek. Ugyanakkor hallunk csüggedt hangokat is, hogy a vírus után már semmi nem lesz a régi; hogy ez az időszak évek, évtizedek munkájával felépített vállalkozásokat, emberek egzisztenciáját tette tönkre, és az állami támogatások költségei miatt a kirótt adóterhek csak növekedni fognak” – fogalmazott. Ugyanakkor a vakcináról szóló hírek sokakban felkeltették a reményt.

A teljes cikket az aktuális Hetekben olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink