Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 19:36:00

Bekeményített a Bizottság, de Morawiecki “jó hangulatban” tárgyalt Merkellel

Nem nyitja újra a Bizottság a jogállamisági mechanizmust, és az EU-nagykövetek sem álltak a magyar-lengyel álláspont mellé a vétó ügyében. Morawiecki ugyanakkor “jó hangulatú” megbeszélést folytatott ma Merkellel. Ez jelzi, hogy nem fagytak be a tárgyalások.

Bekeményített a Bizottság, de Morawiecki “jó hangulatban” tárgyalt Merkellel


Lengyelország és Magyarország pénteken is megismételte, hogy blokkolják az Európai Unió új költségvetését és koronavírus-helyreállítási alapját, ha jogállamisági feltételeket fűznek hozzá, ami növeli annak a kockázatát, hogy Brüsszellel az Európai Tanácsban nem tudják december 10-én elfogadni a rekordösszegű, 1800 milliárdos hétéves EU-büdzsét és az a segélyalapot.

Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy “sziklaszilárd” a magyar álláspont a jogállamisági mechanizmus elutasítása ügyében. És nem kompromisszumot, hanem megoldást akar.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki pedig a Facebook oldalán (lengyel, német és uniós zászlós ikonokkal) posztolta, hogy videómegbeszélést folytatott Angela Merkellel, kiemelve, hogy jó hangulatú volt a “találkozó”.

A tárgyalások tehát nem fagytak be a tegnapi budapesti deklaráció ellenére sem, Morawiecki azt posztolta: “kijelentette a kancellár asszonynak, hogy Lengyelország további munkára számít annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megoldást találjanak”.

Egyúttal a lengyel miniszterelnök mélyreható elemzést kért, nemcsak a jelenleg zajló vita, hanem Európa kohéziója és jövőbeli jövőképe szempontjából is.

Viszont, ahogyan arról már beszámoltunk, Morawiecki azt is megerősítette, készek az új költségvetés megvétózására is, ha nem találnak olyan megoldást, amely az egész EU-nak és nem csak egyes tagjai számára jó. Felhívta a német kancellár figyelmét, hogy a vétónak “biztonsági szelepnek, garanciának kell lennie”.

Morawiecki levelet írt Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek is, megismételve a Merkelnek már elmondottakat.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megkapta a levelet, de a bizottság álláspontja nem változott. "Úgy gondoljuk, hogy az elfogadott jogállamisági mechanizmus megfelel annak a megállapodásnak, amelyet a vezetők júliusban találtak meg az Európai Tanács során" - mondta Mamer a Reuters tudósítása szerint.

Az EU-nagykövetek nem akarják újranyitni a jogállamiságot

Egy uniós diplomata az EU mai nagyköveti értekezletéről úgy fogalmazott a Brüsszelben folytatott megbeszélés után: a helyzet „nehéz”, és senki sem fejezte ki a lengyel és a magyar álláspont támogatását. "A nagykövetek már nem szeretnék megváltoztatni a feltételrendszert" - mondta a diplomata a Reutersnek.

Néhány nagykövet ugyanakkor az aggodalmának adott hangot, hogy ha a magyar-lengyel blokádot nem sikerül gyorsan megszüntetni, az alapvető törést jelent az EU működésében, és más lehetőségeket kell feltárni.

Az uniós szerződések jelentik a B-tervet

Az uniós szerződések jelentik a B-tervet az Európai Bizottság számára - jelentette ki a kérdés kapcsán Eric Mamer.

Ez azt jelenti, hogy az uniós alapokmányban rögzítettek szerint, amíg nincs új költségvetési jogszabály, addig a régi számokkal folytatódik tovább az EU működtetése. Eric Mamer hozzátette, hogy az Európai Bizottság “technikailag” készül fel arra, hogy nem a magyar és lengyel kormány által blokkolt keretek között kezdődik a következő hét év finanszírozása. Ilyen esetekben addig, amíg nincs új, elfogadott költségvetés, a 2020-as évet alapul véve, annak egytizenketted része válik elérhetővé minden hónapban. Tehát hónapról-hónapra történik a tervezés - írja az Eurologus.

A Morawiecki-Orbán találkozóról

A nagy nyugati lapok, többek között a Die Presse arról cikkeznek a tegnapi Orbán-Morawiecki találkozó után, hogy azért született meg írásban is a “véd- és dacszövetség” Budapesten a magyar és a lengyel miniszterelnök között, mert Varsó nincs meggyőződve Orbán Viktor állhatatosságáról, hiszen 3 éve cserben hagyta a lengyeleket, amikor megszavazta, hogy Donald Tusk legyen az Európai Tanács elnöke. Ez akkor azért is okozott meglepetést Varsóban, mert a Polgári Platformos Tusk pont Orbán Viktor barátjának és szövetségesének, Kaczynskinek az ellenzéke.

Lengyel kormánykörökben nem zárják ki, hogy a magyar miniszterelnök visszavonja a vétót, mert azt szeretné, hogy a Fidesz maradjon a Néppártban - teszik hozzá.

Magyar kormányzati körökhöz közeli források úgy hallották, Berlinből és Brüsszelből sok hívás érkezett - de némiképp más ajánlatot kapott Budapest és Varsó - és úgy tudni, a magyar fél alkufolyamata valamivel kedvezőbb volt. Az még nem világos, hogy mi a két ajánlat tartalma.

A Karmelitában Orbán Viktor azt hangsúlyozta tegnap a Budapestre érkezett Morawiecki mellett állva, hogy a magyar és a lengyel kormány egyesíti érveit és erőit a vitában, “és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amelyik Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kommentárja a tegnapi kormányinfón elhangzott ATV-s kérdést, illetve Gulyás Gergely válaszát idézi, miszerint a magyar kormány nem kapott olyan ajánlatot a német elnökségtől, ami miatt elállnának a vétótól. A FAZ kolumnistája ennek kapcsán azt írja: a jogállamiság kérdése nem alku tárgya. Nem lehet az adok-kapok kérdésétől függővé tenni semmiféle tárgyalásokon. Az EU-nak nem kell semmiféle „ajánlattal” kirukkolnia, mert nem a vámokról egyezkedik az Orbán-kormánnyal.

A Merkel-Morawiecki videóbeszélgetés viszont azt mutatja, hogy továbbra is folynak az egyeztetések.

Von der Leyen ajánlata a “halasztó hatályról”

A magyar kormány számára az egy elfogadható eleme lehet a megoldásnak, amit Ursula von Leyen az Orbán Viktornak írt levelében felvetett: a Bizottság elnöke arról biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy már a jogállamisági mechanizmus aktiválása után az Európai Bírósághoz lehetne fellebbezni, az eljárásnak pedig “halasztó hatálya” lehet - azaz, amíg a bírósági eljárás tart, addig nem lehetne felfüggeszteni az EU-pénzeket.

“Csak Brüsszelen múlik”

A másik magyar-lengyel feltétel, hogy a jogállamisági mechanizmust előbb definiálják, majd aztán - csakis az Európai Tanács egyhangú döntésével -, a költségvetéstől elkülönítve kezeljék, nem egy gyors folyamat, hónapokig tarthat, ha nyitottak erre Brüsszelben. Amennyiben a magyar és a lengyel miniszterelnök ragaszkodik nyilatkozata utolsó pontjának a teljesüléséhez az hosszabb időt igényelhet, különösen, ha a Lisszaboni szerződés módosításáról is tárgyalni akarnak.

Orbán Viktor mindenesetre bebiztosította magát a pénzpiacokon nemrégiben felvett 2,5 milliárdos hitellel - de forrásaink szerint a jogállamisági kérdésben a garanciákról a megegyezés akár december 10-re is megszülethet. “Csak Brüsszelen múlik” - fogalmaztak forrásaink, úgy pontosítva, hogy a német elnökségen, “azaz Merkelen”.

Ajánlom

További belföldi híreink