Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 08:03:00

A MOK etikai ajánlásai helyett orvostanhallgatókat vonna be akár ápolási feladatokba is egy magyar professzor

Szauder Ipoly belgyógyász, kardiológus úgy látja: a hazai orvosi egyetemekről akár 1000-1500 főt is át lehetne csoportosítani a koronavírusos betegek ellátásába, a végzős hallgatókat ugyanis akár "pillanatok alatt" be lehet tanítani orvossegédi vagy ápolási feladatok ellátására.

A professzor az ATV Start című műsorában azt mondta: jelenleg több mint 500 koronavírusos beteg van lélegeztetőgépen, ez, ha igazán felfut a járvány, becslések szerint ennek akár a 8-10-szeresére is emelkedhet.

Szauder Ipoly javaslata az, hogy az orvosi egyetemekről vonajank be végzős hallgatókat az ellátásba - szerinte ugyanis őket rövid idő alatt be lehet tanítani orvossegédi vagy ápolási feladatok ellátására. A professzor úgy becsüli, ezzel akár 1000-1500 fővel is meg lehetne növelni a kapacitást. Hozzátette: vannak érvényes szakmai ajánlások és eljárásrendek, ezeket a hallgatók hamar meg tudják tanulni.

Felhívta a figyelmet, hogy orvostanhallgatók már most is vállalnak önkéntes munkát, részt vesznek a pedagógusok tesztelésében is, de a professzor szerint érdemesebb lenne inkább a kórházi feladatokba bevonni őket, ezzel pedig megelőzhető lenne az, hogy valaki ne jusson ellátáshoz.

Szauder Ipoly elküldte javaslatát a Magyar Orvosi Kamarának is, ahonnan viszont szerinte meglepő választ kapott: arra kérték, ne terjesszen kritikát a MOK etikai ajánlásával kapcsolatban, mert az akár rémhírterjesztésnek is minősülhet. A professzor azt elismeri, hogy ez egy vitatott téma.

A belgyógyász eljuttatta javaslatát az operatív törzsnek is, és azt tervezi, hogy elküldi az Emberi Erőforrások Minisztériumának is. Szerinte nem egy "kétségbe vonható, etikailag nem alátámasztható" etikai ajánlásra van szükség, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy senki ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Szauder Ipoly hozzátette: az orvostanhallgatókat akár 1-2 hét alatt be lehetne tanítani, sőt, neki jelenzték is már hallgatók, hogy vállalnának ilyen feladatot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink