Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 10:12:00

Policy Agenda: 2021-re végére térhet magához ismét a magyar gazdaság, addig is hatalmas infláció várható

Mindenképpen igaz lesz az a már általános vélemény, hogy nem lesz a korábbihoz hasonló sem a gazdaság, sem a társadalom. Fokozottan előtérbe kerül majd az informatika, a robotizáció, és változnak a foglalkoztatás eddig általános, megszokott formái is. Most úgy tűnik, hogy kedvező esetben a magyar gazdaság összesített teljesítménye 2021 végére tér majd vissza a 2019 évi szintjére - írja a Policy Agenda a 2020-21-es gazdasági előrejelzésében.

A magyar gazdaság teljesítménye a III. negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,6%-kal csökkent, azonban az előző negyedévhez képest 11,3%-kal nőtt. A GDP előző év azonos időszakához mért visszaesést legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte. A válság második hulláma következtében a gazdasági visszaesés és a kilábalás „w” alakú lesz. 2020-ban éves szinten várhatóan 7-8%-os a visszaesés, és 2021-ben is csak alacsony lehet a GDP növekedése.

Megindult ugyan a járvány okozta válságból a kilábalás, így az előző negyedévhez képest a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, de megérkezett a járvány második hulláma - írja az elemző cég.

A munkaerőpiaci helyzet Európa szerte romlik. Az EU-ban a munkanélküliség átlagos rátája a vírusfertőzés tömeges európai megjelenésétől számítva, azaz február és szeptember között 1 százalékponttal 7,5%-ra emelkedett, ezen belül az eurózónáé ugyancsak 1 százalékponttal 8,3%-ra. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma szeptember végén 323.400 fő volt, 6%-kal kevesebb, mint egy hónappal, és 80 ezer fővel, 32,9%-kal több, mint egy évvel korábban. Az év kilencedik hónapjában a foglalkoztatók 27 ezer új álláshelyet jelentettek be, 26,8%-kal kevesebbet, mint egy hónappal, és 23,2%-kal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt. Ezen belül a piaci munkahelyek száma 38,8%-kal, a támogatott munkahelyeké 7,9%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szeptemberben bejelentett új álláshelyek közel kétharmada, 60,5%-a közmunka végzésére irányult- szögezte le a Policy Agenda.

A munkanélküliek gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya meghaladta vagy csaknem elérte a 6,9%-os országos átlag másfélszeresét: Észak-Magyarországon 13,5%, Dél-Dunántúlon 10,6%, míg Észak-Alföldön 10,2% volt a mutató értéke. Az első nyolc hónap átlagában a közfoglalkoztatottak száma 88 ezer fő volt, 14,7%-kal kevesebb az egy évvel azelőttinél. Az intézményi munkaügyi statisztika adatai szerint az első nyolc hónapban a legalább öt fős vállalkozásoknál, a költségvetési szerveknél és a nonprofit szervezeteknél – a közfoglalkoztatottakat is beleszámítva – 3.057 ezer fő állt alkalmazásban, 129 ezer fővel, 4%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Éves szinten a munkanélküliségi ráta 4%-ot érhet el.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2020. január–augusztusban – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 395.400,-Ft volt. A nettó átlagkereset mértéke a kedvezményekkel együtt 271.800,-Ft. A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt 711.200,-Ft, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén csak 250.100,- Ft. Ezen adatok alapján a reálkereset 6,2%-kal emelkedett. A foglalkoztatás- és kereset statisztika módszertana miatt, azonban a teljes foglalkoztatotti körre becsülhető bruttó kereset ez évben 5%-kal nőhet, így reálértékben a keresetek 1-1,2% nőhetnek.

A fogyasztói árakat a magyar gazdaságban folyamatosan meglévő árnyomás tartja magasan. Erre utal a stabilan magas maginfláció és az élelmiszerárak tartósan magas szintje. Az EU-ban a fogyasztói árak szeptemberben 0,2%-kal nőttek, míg az eurózónában 0,3%-kal csökkentek a 2019 szeptemberihez viszonyítva. A magyar infláció a második legmagasabb az Európai Unió tagországai között. Jelentős az emelkedés az élelmiszerek és élvezeti cikkek, valamint a szolgáltatások fogyasztói árainál. A Policy Agenda előrejelzése szerint 2020-ban a fogyasztói áremelkedés mértéke akár 104,2% is lehet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink