Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 05:52:00

Jót tesz a kormánynak George Clooney kritkája?

Geroge Clooney az egyik készülő filmje kapcsán markáns véleményt fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal kapcsolatban, erre egyből reagáltak, Varga Judit például kávézni hívta a színészt. Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense szerint kommunikációs szempontból ez még hasznos is lehet a politikának.

Jót tesz a kormánynak George Clooney kritkája?

A kommunikációs szakember szerint George Clooney-nak jó dramaturgiai érzéke van, mert egy több szerepelős "szappanoperát" sikerült összehoznia. A magyar nyilvánosságban meglepő, amikor egy Hollywood-i sztár véleményt mond a magyar politikáról. Perlaky-Papp az ATV Startban hangsúlyozta, hogy kontextusba kell helyezni a megszólalást: Clooney felesége emberi jogi sztárügyvéd, New Yorkban élő liberális házaspárról van szó, az amerikai elnökválasztás is felfokozta az ottani politikai hangulatot, ahol szintén elhangzott pár információ Magyarországról. Itthon pedig kezdjük megszokni a pandémia kérdését, más témákról is tudunk beszélni. És itt van nálunk az Európai Unióval kapcsolatos felfokozott helyzet, előtte megjelent Soros György cikk is, ezért is találhatott be a színész megjegyzése.

Az, hogy kellet-e ez a nyilatkozat, illetve szükséges volt-e reagálni rá, érdekes dolog, hiszen egy színész nyilvánított véleményt, a saját szerepét elhagyva. A kommunikációs szakember szerint a kormányzati reakció egy ilyen esetben egyrészt lehet a bagatellizálás („hiszen te mégis csak színész vagy, messze vagy, nem érted a helyzetet”) vagy az eltérítés (abba a narratívába helyezzék be, ami a magyar kormánynak fontos). Ez például a Soros-magyar kormány konfliktus - a saját véleménye szerint sokan szólaltak meg ebből a pozícióból.

A politika jelenleg konfliktusos, egy ilyen megszólalást élezni kell, hiszen identitást hoz, a politika tud ebből hasznot kovácsolni.

Egy téma el tud fáradni, Soros György viszont ismét belépett az írásával a kommunikációs térben, legitimálva a kormány érveit, miszerint Sorosnak vannak elképzelései Magyarországgal és az Európai Unióval kapcsolatban, Perlaky-Papp szerint ebben van még egy kis kommunikációs szusz, nem fog abbamaradni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink