Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-27 05:23:00

Félnek a táppénz miatti bérkieséstől, ezért nem vesz részt a tesztelésen a tanárok egy része

A héten zajlik a pedagógusok tesztelése, az ügyben végleges tájékoztatást a folyamat lezárulta és adatok kielemzése után ígér az operatív törzs. Az információk azonban elszórva nyilvánosságra kerülnek: például a Népszava szerint egy debreceni iskolát be kellett zárni, mivel a tanárok 20 százaléka pozitív lett.

Csermák Tibor, a PDSZ országos választmányának a tagja az ATV Startban elmondta, hogy a gyerekek igénylik azt a fajta kontaktust, hogy az ember odaengedje magához a gyereket, így a távolságtartás szabályai nehezen tarthatóak. Az online oktatás kapcsán közölte, hogy nem volt olyan eredményes, mintha bejártak volna. Hangsúlyozta, hogy a tavaszi helyzet teljesen váratlanul érintette őket.

Csermák személy szerint meglepődött azon, hogy volt olyan pedagógus, akik nem kérte a tesztelést. Viszont egy idősödő korosztályról van szó, sokan az egészségük miatt nem tehetik meg, hogy ne egyenek, igyanak órákon át. De olyanról is tudnak, akik anyagi okból félnek a teszteléstől, mivel nem engedhetik meg azt maguknak, hogy 60 százalék táppénzből éljenek. A PDSZ-nek nincs tudomása arról, hogy bárki megkapta volna a 100 százalékos táppénzt, amit Kásler Miklós miniszter korábban ígért.

Az 500 ezer forintos extra juttatást sem kapták meg, szerinte a legnagyobb baj az, hogy bizonytalanságban tartják őket még mindig.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekeket miért nem tesztelik, elmondta, hogy fel se merült, de még a technikai dolgozókat sem tesztelik, ahol mégis tesztelik, azt is csak bujtatott módon zajlik.

Az intézmények magát a tesztelést nagyon profin megoldják, viszont arra nincs protokoll, hogy mi van akkor ha valaki pozitív lesz. Csak annyit tudnak, hogy haza kell küldeni, de arról nincs információ, hogy az intézménnyel mit kell tenni. Tudnak olyan iskolát, ahol 8-10 pozitív eredmény született, őket hazaküldték, viszont másnap ugyanúgy ment a tanítás.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink