Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 18:48:00

Falus Ferenc szerint ezt a karácsonyt húsvétkor kéne megtartani

Megugrott a napi koronavírus-fertőzések száma, a tegnapi 3800-as adat után ma már 6360 új beteget regisztráltak. Ezzel 138 ezer főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Meghalt 115, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4229-re nőtt. Jelenleg 7537 koronavírusos beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília az antigén gyorstesztek bevetésével indokolta az igazolt betegek számának emelkedését. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte: a kormány egyelőre nem szigorít.

A kormány úgy döntött, hogy az eddigi intézkedéseket tartja fent, és a jövő heti kormányülésig ebben változás nem várható. Egyelőre nem változnak a járványügyi szabályok. A Kormányinfón a kancelláriaminiszter azt is elmondta: az elmúlt héten mérséklődött az új esetszám. A tömeges tesztelések megkezdésével azonban ez változni fog szerinte.

"Én azt gondolom, hogy ezt a karácsonyt húsvétkor kellene megtartani idén" - mondta Falus Ferenc. 

A plázákba járás helyett a volt tiszti főorvos az internetes ajándékrendelésre buzdít, mert mint mondta, a szigorító intézkedések hatására még várni kell. Falus Ferenc úgy véli: ha két hét múlva is kedvezőtlenek a számok, akkor újabb szigorítások szükségesek.

"Azt jelenti, hogy csak dolgozni lehet kimenni, és a lakóhelyet nem lehet elhagyni, mondjuk ötszáz méternél vagy egy kilométernél nagyobb távolságra, mint ahogyan ezt sok nyugat-eruópai orzságban nagyon szigorúan bevezették. Tehát indokolatlanul nem lehet kilépni" - összegezte a lehetőségeket a volt tiszti főorvos. 

A járvány hazai történetében csak november 16-án volt magasabb az igazolt fertőzöttek száma, mint csütörtökön, amikor 6360 új esetet regisztráltak. A halálozási adatok sem jobbak, csak november 21-én és 24-én követelt több áldozatot a járvány, mint az elmúlt 24 órában.

A megugrott esetszámok kapcsán az országos tiszti főorvos azt mondta: ebben már azok is benne vannak, akiket gyorsteszttel szűrtek ki.

"Az elvégzett összes PCR-teszten túl, amit láthattak a mai napon, a koronavirus.gov.hu honlapon további 13578 antigén alapú gyorsteszt elvégzése történt meg" - mondta Müller Cecília. 

Egyenlőre nincs szigorítás - Müller Cecília a gyorsteszttel indokolja a megnőtt esetszámot

 

Némi zavart okozott, hogy ez utóbbi a reggeli adatközlésnél nem, csak délután jelent meg a statisztikában.

Egy laboratórium vezető szakember az ATV Híradónak azt mondta: a PCR és az antigén gyorsteszt is kimutatja a vírust, igaz, előbbi az örökítő anyagát, utóbbi pedig a vírust felépítő fehérjét. A PCR-teszt előnye a gyorsaságában rejlik.

"A PCR-vizsgálat a fertőzést követően hamarabb válik pozitívvá, tehát hogyha nulladik napot vesszük a fertőzés elképzelt első napjának, tehát amikor a szervezetbe bejut a vírus, akkor általában a PCR-vizsgálat már a második nap végefelé pozitívvá válik" - mondta Híradónknak Bezzegh Attila, a Smart Bioma Zrt szakmai vezetője.

A járvány felfutásával egyre több közismert ember kerül kórházba.

Idén már biztosan nem lesz koncertje Balázs Fecónak. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekest jelenleg is mesterséges kómában tartják. Ugyancsak a koronavírus miatt került be Kozák László, vagyis Kis Grofó is. A mulatós zenészt kétoldali tüdőgyulladással kezelik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink