Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 20:19:00

A SZFE szerint az új kormányrendelet az összes felsőoktatási intézményt megfosztja az autonómiájától

A bevezetett rendelkezés értelmében az egyetemek fenntartói a rendkívüli helyzetre való tekintettel az adott félévet érvényteleníthetik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egy közleményben hívta fel a figyelmet, hogy álláspontjuk szerint sem közegészségügyi, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás nem áll fenn, ami ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését.

"A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti - ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép" - írják. Továbbá az SZFE felhívta a figyelmet, hogy a Hallgatói Önkormányzat jogorvoslattal élt, mikor az új vezetését megkísérelte felfüggeszteni a félévet, és a közigazgatási per halasztó hatálya jelenleg is él. 

"Az egészségügyi veszélyhelyzet minél hatékonyabb elhárítása érdekében rendeleti kormányzás útján hozott rendelkezés, mely a hallgatói érdekképviseletek, a szenátusok és az akadémiai vezetések véleményezési jogát teljes mértékben figyelmen kívül hagyó fenntartói intézkedést lehetővé teszi, időlegesen az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közösségét megfosztja autonómiájától" - zárták a közleményt. 

Az SZFE-hallgatók tárgyalásra hívták Palkovics Lászlót

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink