Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-25 08:56:00

Szlávik: egyelőre bírják az intenzív osztályok a terhelést

Az ATV Start adásában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy egyáltalán nem kizárt az akár 178 napi halott, de stabilizálódni látszik a kórházba kerülők száma.

Szlávik János részletezte, hogy már márciusban kiadtak egy országos kezelési protokollt a koronavírusos betegek ellátásáról, de ez az útmutató folyamatosan változik, teljesen természetes, hogy egyes gyógyszerek kikerülnek a javasolt készítmények közül. Jelenleg a favipiravir és a remdesivir az, amit leginkább használnak.

A vérplazma szintén segíthet, de inkább a korábbi stádiumban lévő betegeknél használ. Arról nem is beszélve, hogy kevés a plazma: a gyógyultaknál csak minden tizedik személy adhat.

A kórházak leterheltsége szintén szóba került: a kezdeti hat-hét kórház helyett már 78 intézményben látnak el vírusos betegeket, és Szlávik hangsúlyozta, hogy egyelőre bírják a terhelést a kórházak.

Jelenleg stabilizálódni látszik a kórházba kerülő betegek száma.

A prognózisoknál ugyan sokkal fontosabbak a tények, de Szlávik János sem tartja kizártnak a napi 178 koronavírusos halottat: minél többen kerülnek intenzívre, annál többen veszthetik életüket. Az szintén elhangzott, hogy az egészségügyi dolgozók körében négy százalékos a fertőzöttség.

Az infektológus elmondta, hogy a férfiak többen betegek, mint az azonos korú nők, és továbbra is igaz, hogy főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett. Kockázati csoportba pedig például a cukorbetegség, a dohányzás, a Down-szindróma, a kóros elhízás, illetve a szív és érrendeszeri betegségek tartoznak, de ezek mellett mindenkire veszélyes lehet a koronavírus. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink