Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-25 10:31:00

Megszólalt az SZFE egyik új vezetője: "alkotó szakembereket fogunk képezni"

Sára Balázs, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmintézetét vezeti, az SZFE honlapján megjelent interjúban beszél terveiről.

Sára Balázs az interjúban arra a kérdésre, hogy milyen elvek mentén kívánja vezetni a filmes oktatást az egyetemen, úgy válaszolt: a szakmai alapok ismeretétől fognak indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására.

"Alkotó szakembereket fogunk képezni, akik képesek arra, hogy megfeleljenek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek" - fogalmaz, hozzátéve: oda fognak figyelni a hallgatók vizuális érzékenységére, fantáziájára, nyitottságára, befogadókészségére, és ezeket folyamatosan fejlesztik az oktatás során.

Szerinte a legfontosabb az, hogy a nemzetközi produkciókban tapasztalatot szerzett előadókat bevonják az oktatásba.

"Közvetlen, gyümölcsöző kapcsolatot kell kialakítani a külföldi filmes cégekkel, workshopokat fogunk velük közösen rendezni. Elengedhetetlen, hogy az egyetemen az angol nyelv oktatását kiterjesszük a filmes szakmai zsargon ismeretére"

- hangsúlyozza.

Azt is megkérdezték tőle, hogyan képzeli el a jelenlegi oktatokkal való együttműködést. Erre Sára Balázs azt mondta: ahogy azt a fenntartó alapítvány kuratóriuma már többször is világossá tette, támogatja, hogy a jelenlegi tanárok végig vigyék az osztályaikat.

"Természetesen új szakmai tantárgyak indítását is tervezem a 2021-2022-es tanévben, de ezek még egyeztetés alatt állnak" - jelentette ki.

Mint a honlapon olvasható, Sára Balázs 1986-ban televíziós és filmoperatőr diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Filmes és televíziós produkciókban dolgozva járta végig az operatőri szakmai ranglétrát. Filmográfiája operatőrként tizenegy dokumentumfilmet, hat játékfilmet, hét tévéfilmet és sokszáz televíziósműsort tartalmaz. Rendezőként színházi közvetítések, portréfilmek, dokumentumfilmek és magazinműsorok sok tucatját jegyzi.

Az SZFE hallgatói véradást szerveznek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink