Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-25 08:42:00

Karácsonyig már nem szigorít a kormány? - ha hiszünk Kövér Lászlónak

Mára ígértek kormányzati döntéseket arról, hogy karácsonyig szigorít-e tovább a kormány a koronavírus-járvány elleni intézkedéseken - ha hiszünk Kövér Lászlónak, akkor nem. Mindeközben Kásler Miklós is “jobban csengő”, a karácsonyi hangulathoz illő adatokat remél.

A szerdai ülésén értékeli a kormány az eddigi intézkedések hatásait, és döntenek arról is, hogy szükség van-e további intézkedésekre a koronavírus-járvány elleni védekezésben, vagy maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések.

Nagyon sokan szeretnék tudni, hogy karácsonyig, az ünnepekig lesznek-e szigorítások, esetleg újabb korlátozások.

Orbán azt mondta, küzdenek az iskolákért

Orbán Viktor hétfőn jelentette be szokásos Facebook-videójában az Operatív Törzs ülése után, hogy “küzdenek az iskolákért és óvodákért” annak érdekében, hogy ne kelljen azokat bezárni. A héten az oktatási rendszer derekasan állta a próbát és abban reménykednek, hogy ez ezen a héten sem lesz másképp - mondta a miniszterelnök, aki hétfőn az idősebb korosztály vásárlási sávjának a visszahozatalát is bejelentette. Ez azt a célt szolgálja, hogy a 65 év felettiek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásároljanak, szombaton és vasárnap pedig 8-10-ig vásárolhatnak kizárólag az idősek. Ebben a sávban csak ők lehetnek az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban - viszont az idősek bármikor vásárolhatnak, a védett idősávon kívül is.

Kövér László bejelentése: ez várható karácsonyig

Az Országgyűlés elnöke tegnap videómegbeszélést folytatott osztrák kollégájával. Ezen Wolfgang Sobotka elmondta, hogy Ausztriában a jelenlegi szigorítások enyhítésével számolnak, amire a karácsonyi ünnepekig lépésről lépésre kerül sor. Kövér László pedig - Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének közleménye szerint - arról tájékoztatta osztrák kollégáját, hogy Magyarországon a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs tervbe véve további szigorítás az ünnepekig, inkább a már meghozott korlátozó intézkedések pontos betartását célozzák a magyar kormányzat intézkedései.

Ennek fényében a mai kormányülésen további szigorítások nem várhatóak. Azért sem, mert Orbán Viktor köztudottan Ausztriát tekinti Magyarország “laboratóriumának”, és egy-másfél hetes követéssel hasonló járványügyi intézkedéseket szokott a kormány bevezetni. Sobotka pedig már nem beszélt szigorításokról.

Tesztelés

Ugyanakkor pénteken, illetve hétfőn elindult a tömeges, célzott tesztelés: a kormánydöntésnek megfelelően a szociális, egészségügyi dolgozókat tesztelik országosan, illetve az iskolai, óvodai, bölcsődei intézményekben dolgozókat - 47 ezren dolgoznak szociális intézményekben és 191 ezren oktatási intézményekben. A tesztelés önkéntes, azok levételéhez pedig kétezer egyetemi hallgatót is munkába állítottak.

Nem látszott a tetőzés a keddi covid-statisztikában

Kedden Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, “egyáltalán nem látjuk azt, hogy tetőznénk”, amikor ismertette az aktuális statisztikát. Keddre 3929 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 181 881 főre nőtt a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő volt és már a településeink 91 százalékán van jelen a vírus.

A keddi tájékoztatása szerint Budapesten az aktív fertőzöttek száma 29 240, Pest megyében 19 191, Győr-Moson-Sopronban 9124, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7056, Szabolcs-Szatmár-Beregben 6846, Hajdú-Biharban 6719, Bács-Kiskunban 6133, Veszprémben 5430, Vasban 4701, Csongrád-Csanádban 4495, Jász-Nagykun-Szolnokban 4160, Fejérben 4123, Békésben 3822, Baranyában 3797, Hevesben 3596, Komárom-Esztergomban 3583, Nógrádban 3382, Zalában 3360, Somogyban 2423, Tolnában pedig 1972 fő volt tegnap. 117 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a keddi tájékoztatás szerint, a járvány magyarországi áldozatainak száma 4 008 fő volt tegnap. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 638-an vannak - hangzott el tegnap.

Kásler a népjóléti bizottságban “jobban csengő” karácsonyi adatokat remélt

Ami Kövér László mondatait illeti - miszerint nem várhatóak további szigorítások a karácsonyi ünnepekig - Kásler Miklós is hasonló kijelentést tett a parlamenti népjóléti bizottsági meghallgatásán. Az EMMI-t vezető miniszter a képviselői kérdésekre válaszul úgy fogalmazott a koronavírus-járvány kapcsán: reméli, hogy “az év vége felé már jobban csengő, a karácsony hangulatához illő” híreket, adatokat fognak mondani.

Mennyi idő múlva lehet hatása a múlt héten bejelentett szigorításoknak?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink