Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-26 05:40:00

Cáfol a budapesti iparkamara: nem állapodtak meg a Fővárosi Önkormányzattal

Nem tekinti megállapodásnak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azt a dokumentumot, amelyet a Fővárosi Önkormányzattal írtak alá a két fél szakértői. Nagy Elek, a Budapesti Iparkamara elnöke híradónknak azt mondta: nem egyformán gondolkodnak a helyi iparűzési adóról, de attól még támogathatják közösen a fővárosi vállalkozásokat.

Továbbra is folyamatban levő ügyként tekint a Budapesti Iparkamara a Fővárosi Önkormányzattal tervezett megállapodásra. Az elnök híradónknak azt mondta a felek nem ugyanúgy látják a helyzetet. Karácsony Gergely főpolgármester állításával ellentétben Nagy Elek szerint eddig csak egy dokumentum létezik. Ugyanakkor úgy gondolja, eltérő vélemények mellett is támogathatják a vállalkozásokat. Az elnök hozzátette: a Budapesti Iparkamara egy válságkezelő alap felállításáért dolgozik, eközben pedig nem akar a politika eszközévé válni.

Karácsony Gergely az ATV keddi Egyenes beszédben tért ki a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Iparkamara – mint fogalmazott – „megállapodására”, ami a főpolgármester szerint annak a bizonyítéka, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagszervezete sem ért egyet az MKIK javaslatával, miszerint felfüggesztenék az iparűzési adót.

Parragh László tett javaslatot kétévnyi iparűzési adó elengedésére és a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztására. Az MKIK elnöke ugyancsak az Egyenes beszédben erről azt mondta, „ez egy elavult, nagyon rosszul működő adó, ugyanis a bevételre, nem nyereségre, foglalkoztatotti létszámra, fejlesztésre épít.

November elején Orbán Viktor miniszterelnök támogatólag említette a javaslatot, de csak egy jövő évi, úgymond „érezhető mértékű” adócsökkentés részeként.

Az LMP-s frakcióvezető-helyettes, Csárdi Antal szerint az iparűzési adó felfüggesztése az önkormányzatiság azonnali megszűnését jelentené, mert a helyhatóságok többsége az alapvető feladatait sem lenne képes ellátni. Ezért arra szólította fel a kormányt, „hogy ezt a kidolgozatlan, átgondolatlan, ostoba és szakmaiatlan javaslatot, ezt soha ne vegye napirendre”.

Az LMP petíciót is indít az interneten az ügy érdekében.

Cáfol a budapesti iparkamara: Másként látják az iparűzési adó ügyét, mint a főváros

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink