Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-25 19:22:00

A karantén alatt megduplázódott családon belüli erőszak miatti segélykérő telefonhívások száma

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A civil szervezetek szerint a koronavírus miatti karantén óta robbanásszerűen nőtt a segélykérők száma. Az igazságügyi miniszter újabb áldozatsegítő központokat jelentett be, az ellenzéki pártok pedig egy hétpontos javaslatcsomaggal szorítanák vissza a bántalmazások számát.

Úgy feldagadt az arca, hogy alig látszódtak a szemei Orosz Bernadettnek, akit állítása szerint egy évvel ezelőtt ököllel ütlegelt az élettársa. „Fojtogatott. Én akkor már nem tudtam az orromon venni a levegőt. Folyt a torkomon a vér. Úgy voltam vele, hogy itt a vég” – emlékezett vissza a nő. Orosz Bernadett feljelentést tett, az első tanúkat azonban csak a közelmúltban hallgatták ki az ügyben.

Hamarosan ítélet születhet viszont abban a perben, amit a nő volt párja indított. Az egykori honvédségi alezredes ugyanis beperelte Orosz Bernadettet, mert a nő nyilvánosságra hozta a nevét és személyes adatait.

Magyarországon minden ötödik nőt fizikailag bántalmazott a partnere, és több mint 200 ezer nő él jelenleg is ilyen kapcsolatban. Sokan civil jogvédőktől kérnek segítséget, a karantén óta egyre többen.

Horváth Éva híradónknak azt mondta, duplájára emelkedett a családon belüli erőszak miatti telefonhívások száma. 

A bántalmazókról beszélve a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület elnöke úgy vélekedett: van egy jogosultság-érzetük, hogyha frusztráltak, vagy idegesek, akkor megtehetik, hogy üvöltözzenek és megverjék partnerüket. Az összezártság pedig erősíti ezt a jogosultság-érzetet, így az áldozatoknak még nagyobb a kitettségük – tette hozzá Horváth.

Az Igazságügyi Minisztérium az év elején hirdette meg az áldozatsegítés éve programot. November elsejéig 1723 bajbajutott kereste fel az Áldozatsegítő Központokat, melyekből jelenleg négy üzemel az országban, decemberben azonban két újabb központtal bővül a számuk. Itt ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadással segítik az áldozatokat – mondta el Varga Judit, igazságügyi miniszter.

A Párbeszéd, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is előállt egy közös 7 pontos javaslatcsomaggal állt elő a nők elleni erőszak visszaszorítása, illetve megszüntetése érdekében. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke híradónknak azt mondta, Varga Judit bejelentése számára nem más, mint egy „üres lufi”, ezért is szeretnék, külön alapot hozna létre a kormány a nők elleni erőszak megszüntetésére, valamint arra, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények felderítésében a rendőrség proaktívan lépjen fel az ügyben. Valamint sürgetik, hogy a kormány növelje az iskolapszichológusok számát és biztosítsa a rendvédelmi dolgozók megfelelő szakmai képzését is.

Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja: Robbanászszerűen növekedett a segélykérők száma a karantén óta

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink