Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-24 18:50:00

"Úgy látszik, hogy a Fidesz fél" - így látják a kisebb pártok a választási törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatot

A Fidesz Volner János javaslatára szigorítaná tovább a választási törvényt. Ez nem csak a kis pártok helyzetét nehezítené meg, de az összefogásra készülő ellenzéknek sem lenne könnyű dolga. Ha elfogadják a javaslatot, akkor akkor az ellenzéki pártoknak nem marad választásuk: kettő helyett egy közös listán kell indulniuk a 2022-es országgyűlési választáson.

Volner János korábbi a Mi Hazánkos képviselő, jelenleg a magáról elnevezett párt vezetője kedden egy módosító javaslatot nyújtott be, amely tovább nehezítené az országos listaállítás lehetőségét. Volner javaslata a Fidesz-KDNP támogatását is elnyerte a parlament szakbizottságában.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes másfél hete a járványügyi intézkedések közepén már egyszer kezdeményezte a választási törvény szigorítását. Ezt szigorítaná most tovább Volner.

Pártlistát eddig az a párt állíthatott, amelynek 27 választókerületben volt jelöltje. Semjén Zsolt módosítója után ez 50-re emelkedett volna. Azonban ha elfogadják Volner János javaslatát, ez a szám 71 fő lesz.

Az újabb változtatás főleg kis pártok számára kedvezőtlen. Ilyen például a Kétfarkú Kutya Párt. Híradónk kereste az üggyel kapcsolatban Kovács Gergely elnököt, de az adás kezdetéig nem érték el. 

Nehéz helyzetbe kerülhet a Pálinkás József volt MTA elnök által nemrég alapított új párt, az Új világ is.

"Úgy látszik, hogy a Fidesz fél a választásoktól, és szeretné a jogszabályokkal megakadályozni a tisztességes versenyt. Ezt tudom erről mondani" - Pálinkás József híradónknak azt mondta, hogy egyeztetések zajlanak az ellenzéki összefogásról azzal kapcsolatban, hogy együtt tudnak-e működni egymással.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint a Fidesz és Volner János azt szeretnék megakadályozni, hogy a Mi Hazánk Mozgalom, mint harmadik út induljon a választásokon és országos listát tudjanak állítani. De Toroczkai László szerint elszámolták magukat.

"Akár 50, akár 70, akár 106 egyéni választókerületben kell jelöltet állítani az országos listához, mi ezt meg fogjuk tenni, ugyanis arra készülünk, hogy 106 egyéni választókerületben fogunk jelöltet állítani" - fogalmazott.

Ha a választási törvénymódosító csomagot ebben a formában szavazza meg a parlament, akkor az ellenzéki pártoknak egy listán kell indulniuk az eddig tervezett kettő helyett.

Arató Gergely a DK országgyűlési képviselője híradónknak azt mondta, bárhogy is módosítják a választási törvényt, az ellenzéki együttműködés résztvevői meg fognak állapodni egymással abban, hogy minden választókerületben csak egy ellenzéki jelölt legyen.

Tovább szigorodhat az országos listaállítás

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink