Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-24 19:02:00

"Próbáljuk beadatni" - nem mindenhol könnyű hozzájutni az influenza elleni oltáshoz

Budapesten van a legnagyobb a kereslet az influenza elleni védőoltásra. Egy Híradónknak nyilatkozó nő október eleje óta várja, hogy beoltsák. Müller Cecília azt mondta: eddig a felnőtt lakosság 74%-át oltották be, a vakcinakészlet pótlása pedig folyamatos.

Az influenza elleni védőoltás október 20-án vált elérhetővé a lakosság számára. A miniszterelnök még aznap beoltatta magát, és azóta többen is felhívták a figyelmet az oltás fontosságára. Azt is többször hangsúlyozták, hogy mindenkinek jut az oltásból.

"1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, ez azt jelenti, ha kétszer annyian akarnák beoltatni magukat, mint tavaly, akkor is elegendő a most rendelkezésre álló oltóanyag" - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Ezen felül van még 100 ezer adag a hatékonyabbnak mondott négykomponensű vakcinából. Ez az, amit a három év alattiak és a várandós nők is beadathatnak. Ám hiába olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, hogy elérhető a védőoltás, sokan nem jutnak hozzá.

"Október elején jelentkeztem mindjárt, amikor a felhívás volt" - Váradiné Pap Máriának akkor azt mondták: nincs oltás, várjon. Másfél héttel ezelőtt személyesen is felkereste 4. kerületi háziorvosát.

"Azt az információt kaptam, hogy mintegy 1200 fős betegállományra összesen kaptak 160 nem tudom mennyi darabot. Azóta még nem kerestek" - számolt be tapasztalatairól híradónknak.

"Próbáljuk beadatni" - Solti Noémi eddig nem kérte a védőoltást, viszont most a koronavírus miatt fontosnak tartja,hogy megkapja. Október óta nem járt sikerrel. Háziorvosával heti kapcsolatban van.

"Múlt héten beszéltünk vele e-mailen, és azóta is hiánycikk, egyelőre nem érkezett meg hozzá" - mondta. 

Komáromi Zoltán azt mondta: első körben 300 oltóanyagot kapott, ez elfogyott, erre érkezett múlt héten 10 darab. Jelenleg 120 feliratkozó betege van, aki oltásra vár.

"Állítólag a mai nap reggel Budapest főváros több kerületére osztottak ki védőoltásokat, influenza védőoltást. De még nem kaptuk meg azt az értesítést, hogy mehetünk érte. Természetesen arra már nem is gondolunk, hogy kiszállítanák az orvosi rendelőbe ezeket" - mondta el a DK egészségpolitikusa.

A pécsi rendelőben viszont nincs hiány influenza elleni vakcinából, pedig majdnem kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. Az első körben érkezett oltás 2 hét alatt elfogyott.

"Utána a kormányhivatalon keresztül újból megrendeltük, az oltásoknak egy rész megérkezett és ebből van 1-2 még vissza az oltásból" - mondta Szabó András háziorvos.

Müller Cecíla azt mondta, folyamatosan követik az NNK területi jelentéseit, ha bárhol hiány van, pótolják. Mint mondta Budapesten a legnagyobb a kereslet az oltóanyagra, de van, további 13 megye ahova a hét első felében érkezik meg az oltóanyag.

Budapesten egyre többen nem jutnak hozzá influenza elleni védőoltáshoz

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink