Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-25 05:55:00

Benkő Tibor: már több mint 1100 katona fertőződött meg a koronavírussal

A honvédelmi miniszter elmondása szerint 900 katona meg is gyógyult. Nincs olyan katona, aki lélegeztetőgépen lenne. Egy Koszovóban állomásozó katonát viszont repülőgéppel kellett hazahozni, miután elkapta a koronavírust.

A kórházakban naponta 1100 katona segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, ez az első lépcső, ennyi katonát kértek, amennyiben a kórházak még nagyobb segítségre tartanak igényt, tudunk plusz katonát biztosítani – erről beszélt Benkő Tibor a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Arról is szólt, hogy hétfőtől a katonák különböző intézmények őrzés-védését is ellátják: különböző nemzetiségek külképviseleteit, kormányzati épületeket is védeni fognak.

A honvédelmi miniszter elmondása szerint rendkívül szigorú óvintézkedések kerültek bevezetésre mind a magyar honvédség, mind a külszolgálatban lévő katonák esetében. „Váltások vannak, de a váltást megelőzően, őket leszűrik, utána karanténban vannak, mielőtt kiutaznak megint letesztelik őket” – részletezte. Egy héttel ezelőtt egy katona megfertőződött Koszovóban, az állapota leromlott, őt repülőgép azonnal hazahozták, azóta a Honvédkórházban kezelik, már stabil az állapota. „Nem csak itthon, de kint is figyelünk a katonáinkra” – jegyezte meg a miniszter.

„Már több mint 1100 katonánk van, aki megfertőződött, de 900 katonánk meg is gyógyult ebből a fertőzésből. A többiek abban a stádiumban vannak, hogy még nem lehet gyógyultnak nyilvánítani őket” – árulta el Benkő, hozzátette azt is, hogy nincs olyan katona, aki lélegeztetőgépen lenne.

fotó: kormány.hu/szabó lajos zászlósFotó: kormány.hu/Szabó Lajos zászlós

Védelmi beszerzések

Megállapodást írt alá a magyar kormány az Embraer brazil repülőgépgyártóval két darab Embraer KC-390-es megvásárlásáról. Jelenleg ezek a legmodernebb eszközök – mondta a beszerzésekkel kapcsolatban Benkő Tibor. A gépek sokféle feladatot lesznek képesek ellátni, ilyenek az ejtőernyős műveletek, a teher- és csapatszállítás, a légiutántölthető és légiutántöltésre is képes. Benkő személyesen még nem ült ilyen gépben.

A Magyar Honvédség NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: ezzel védik Washingtont is.

Azzal kapcsolatban, hogy sok kritikát kapnak a beszerzések miatt, azt mondta: nem szabadott volna hagyni, hogy a Magyar Honvédség leamortizálódjon, és akkor kevesebbet kellett volna költeni ezekre a fejlesztésekre.

Elengedhetetlenül fontosnak nevezte a vezethetőség és irányítás kérdésének korszerűsítése, ezeknek beszerzését is elkezdték.

Migráció

A honvédelmi miniszter a bevándorlással kapcsolatban azt mondta: információik szerint erősödni fog a migrációs nyomás. Azok az országok, ahonnan ezek az emberek menekülnek vagy más elgondolás szerint hagyják el az otthonukat, ők továbbra is a Nyugat-Balkán útvonalat választják – mondta a honvédelmi miniszter a műsorban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink