Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-23 21:04:00

Újra jön az idősek vásárlási idősávja, de nem mindenki elégedett

November harmincadikától, tehát jövő héttől újra jön a vásárlási idősáv. Azonban nem egészen, úgy ahogy azt tavasszal megszokhattunk. Az idősávos vásárlással sem a volt országos tiszti főorvos, sem pedig a Nyugdíjasok Országos Szövetsége nem teljesen elégedett.

Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy újra bevezetik az időseknek fenntartott vásárlási idősávot., azonban nem egészen úgy, ahogy azt tavasszal megszoktuk. Ez alkalommal az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között vásárolhatnak majd védett sávban: ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máskor nem léphetnek az üzletekbe: a rendelet értelmében ugyanis ezeken az idősávokon kívül is bármikor vásárolhatnak.

A miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy az intézkedés bevezetését az Idősek Tanácsa kérte tőle, melynek elnöke egyébként maga a miniszterelnök, az alelnöke pedig a családokért felelős tárca nélküli miniszter: Novák Katalin.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint hiába ők az egyik legnagyobb nyugdíjas szervezet az országban, mégsem kérdezték meg a véleményüket az új rendelettel kapcsolatban. Ha megtették volna, akkor jelezték volna, hogy fontos lenne, hogy legalább a kisnyugdíjasokat támogassa a kormány abban, hogy megfelelő védőfelszereléseket tudjanak vásárolni. Ugyanis mint azt Némethné Jankovics Györgyi híradónknak kifejtette:

van, aki 3 hónapig hord egy egyszer használatos maszkot, mert nem futja újra.

A volt országos tiszti főorvos szerint az idősávos vásárlás már csak azért sem jó megoldás, mert rossz társadalmi üzenete van. Nagy a valószínűsége annak, hogy a tavaszihoz hasonlóan, generációk közötti feszültséghez vezethet.

Ő inkább az egy időben az üzletben tartózkodó vásárlók számának maximalizálását látná fontosnak.

Falus Ferenc szerint a nemzetközi példa is azt mutatja, hogy az idősávnál hatékonyabban működik, ha nem lehet egy üzletben egyszerre sok ember.

Jön a csak időseknek fenntartott idősáv a boltokban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink