Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-23 21:24:00

Jogállamiság: élő adásban esett egymásnak Deutsch Tamás és Ujhelyi István

A Fidesz és az MSZP EP-képviselője a magyar és lengyel vétóról szóló vita keretében egészen a 2006-os eseményekig utalt vissza: Deutsch Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor az Európai Unió, amely most a jogállamiságról beszél, "a füle botját sem mozgatta", Ujhelyi István szerint viszont most a kormány már az ország jövőjét veszélyezteti a "mocskos meccsel", amit az EU-val folytat.

A két képviselő az ATV Csatt című műsorának volt a vendége. Az adásban a nemrég bejelentett magyar-lengyel vétó volt a kiindulási alap, erre reagáltak a politikusok, mellettük pedig két szakember: Lattmann Tamás nemzetközi jogász és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel úgy vélekedett, hogy ami most zajlik, az egy szuverenitási vita: hogy ki dönti el, pontosan mit jelent a jogállamiság.

2006-os események: rendőrségi hibák vagy rendőrterror?

Lattmann Tamás erre úgy reagált: az Európai Unió bírósága már sokat foglalkozott ezzel. Mráz Ágoston Sámuel itt utalt vissza a 2006 októberében történtekre, szerinte ugyanis az akkor történtekkel megsértették az emberi jogokat és a jogállamiságot is. A jogállamiság definíciója puha, így olcsó politikai vitákra lehet használni - fogalmazott.

Deutsch Tamás azt mondta: 2006-ban az Európai Unió "a füle botját sem mozgatta", pedig ami történt, az nem más, mint rendőrterror, amit békés állampolgárokon alkalmaztak.

Ujhelyi István elismerte, hogy akkor, az MSZP kormányzása alatt óriási rendőrségi hibák történtek, erre azonban Deutsch Tamás úgy reagált: ezt nem lehet rendőri hibának mondani. "Nem szégyellitek magatokat, hogy ezt rendőri hibának mondjátok?" - fogalmazott.

Erre Ujhelyi István is feltette a kérdést: hogy képzeli a kormány azt, hogy ennek az országnak a jövőjét veszélyezteti "azzal a mocskos meccsel, amit most folytatnak az EU-val"? Úgy fogalmazott: jó taktika "visszamutogatni", de tudomásul kell venni szerinte, hogy ez nem egyszerű politikai meccs, itt már a nemzet sorsáról van szó.

Szükség van-e az uniós pénzekre?

Ujhelyi István kitért arra is: amikor a miniszterelnök vétót emel, az olyan, mintha az ország a saját kútját mérgezné - szerinte ugyanis a járvány okozta válság miatt teljes a káosz, és a kormány a koronavírusos dolgozóknak a 100%-os táppénzt sem képes kifizetni.

Mráz Ágoston Sámuel szerint ugyanakkor Magyarország az uniós segítség nélkül is meg tudja oldani saját programjainka finanszírozását, mégpedig a pénzpiacokról. Szerinte ebből kifolyólag ha hazánkat esetleg a pénzmegvonással próbálják zsarolni, az nem okozhat problémát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink