Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-24 06:21:00

Boldogkői Zsolt kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást

A molekuláris biológus szerint rengeteg vakcina áll majd rendelkezésre, miután Magyarország három oltószert is lekötött.

Mindenképp emberkísérletet végzünk, amikor vakcinát tesztelünk – erről Boldogkői Zsolt beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője az orosz és a kínai vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy azokkal az a gond, hogy nem várták meg a klinikai vizsgálat harmadik fázisát, ezért nem lehet tudni, hogy van-e mellékhatásuk, vagy hatásosak-e. A molekuláris biológus hozzátette: az oroszok sem dobták korlátlanul piacra a vakcinát, ami olyan, mintha ez lenne a harmadik fázisa a vakcinának. Mint mondta, a kínai vakcinát más fertőzéseknél már használták korábban, annak akkor nem volt mellékhatása.


Boldogkői az oxfordi vakcinával kapcsolatban - amiből szintén rendelt a kormány - elmondta, érdekes, hogy ha fél adagot adnak belőle, akkor 90 százalékban véd, ha rendes adagot, akkor pedig csak 60 százalékban.


A tanszékvezető szerint rengeteg vakcina áll majd rendelkezésre, miután Magyarország három vakcinát is lekötött.

Boldogkői meglátása szerint nem veszik az emberek annyira komolyan a koronavírus-járványt, mint kellene. Arról is szólt, hogy a lakosság minimum 60 százalékának be kellene oltatnia magát ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, ezáltal pedig megállhatná a járvány.

Az MTA doktora kötelezővé tenné az oltást, de szerinte „nem ez lesz a helyzet”.

Jövő őszre lehet megbízható vakcina?

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink