Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-23 20:04:00

Biológus: A vakcina megjelenése sem garancia a koronavírus teljes megállítására

3 334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki itthon a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő. Elhunyt 91, többségében idős, krónikus beteg így az elhunytak száma 3891 főre emelkedett. Kórházban 7 461 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília azt mondta: a koronavírus elleni tömeges oltás valószínűleg a jövő év első negyedévében jelenhet meg. A híradónknak nyilatkozó biológus szerint viszont akár kora őszig is eltarthat, míg elindul a tömeges oltás hazánkban. Boldogkői Zsolt úgy gondolja, a vírusszkepticizmus is komoly fejtörést okozhat.

Bár a koronavírus-járvány nem csillapodik, Kásler Miklós nem húzott maszkot az operatív törzs kedd reggeli ülésére. Legalábbis ez látszik a Kósa Lajos által megosztott fotón.

A kabinet egyébként szerdán értékeli a korlátozások első két hetét, ekkor születhet döntés újabb szigorításokról, esetleg lazításokról. Erről már Müller Cecília beszélt, aki kiemelte: javulást kell elérni a kórházban ápoltak számában. A vakcina kapcsán a tiszti főorvos azt is hozzátette: már 2021 első negyedévében megjelenhetnek a tömeges oltások, de a „befutók” közül néhányan már decemberben megkezdik a védőoltások beadását.

Híradónknak Boldogkői Zsolt biológus azonban azt mondta: a vakcina megjelenése sem garancia a vírus teljes megállítására.

Szerinte a társadalom 50-60 százalékos átoltottságával lehetne elérni a nyájimmunitást, a vírusszkepticizmus miatt azonban kérdés, hogy ez összejöhet-e. 

Az elhangzott dátumokkal szemben a szakember úgy véli: legkésőbb kora őszig jelenhet meg a tömeges oltásra bevethető vakcina. Valamint hangsúlyozta: nem mindegy, hogy az adott időpontra a teljes népesség számára rendelkezésre áll-e majd az oltás, vagy csak egyes kijelölt rétegek (például egészségügyi dolgozók) beoltása veheti majd kezdett.

Korábban a kabinet közölte: három nyugati gyártótól 12 millió adag vakcina érkezhet az országba. Ebben már benne van a 95 százalékos hatékonyságú Pfizer-oltóanyag és az átlagosan 70 százalékos hatékonysággal bíró Astra Zeneca-vakcina is. Az orosz oltóanyagból is érkezett tíz dózisnyi, de mivel ezt a harmadik fázis befejezése nélkül törzskönyvezték, így a szakemberek egy része is fenntartásokkal kezeli. Pusztai Erzsébet, infektológus, egészésgügyi szakértő az ATV Start című műsorában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: bármelyik vakcináról is beszélünk, mindegyiknek ellenőrizhetőnek kell lennie, és midnegyik vizsgálatait pontosan ismerni kell.

A Pfizer egyébként már beadta az engedélyezési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnak. Ha zöld utat kap a cég, akkor már december 11-én vagy 12-én megkezdhetik az oltások beadását az Egyesült Államokban.

Nem kizárt, hogy akár őszig kell várni a tömegek koronavírus elleni beoltására

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink