Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-22 18:50:00

Még a bevásárlóközpontok is értelmezik a díjmentes parkolásról szóló rendeletet

Hétfőtől este 7 órától reggel 7-ig a parkolóházakban is ingyenesen lehet majd parkolni, miután Orbán Viktor aláírta az erről szóló kormányrendeletet. Nem csak a bevásárlóközpontoknak kell díjmentessé tenniük a parkolóikat, hanem az állami és az önkormányzati cégeknek is. Kerestünk több bevásárlóközpontot is, de nem akartak nyilatkozni, azt mondták még értelmezik a rendeletet.

Az ingyenes parkolást november 3-tól vezette be a kormány, hogy csökkentse a tömegközlekedés zsúfoltságát a koronavírus idején. A megnövekedett autósforgalomnak sok helyen parkolóhely hiány lett a következménye.

Győrben megoldották, hogy jusson hely az ott élőknek: korlátozott várakozási övezetté nyilvánították a belvárosi parkolóhelyeket. Délelőtt 11 és 16 óra között bárhol lehet parkolni, ezen kívül viszont csak a bérlettel rendelkezők használhatják a belvárosi helyeket.

"Valami hasonló megoldásban gondolkoznánk mi is, természetesen az idősávot azt talán lehetne egy másik idősávban, ez a helyi adottságoktól függ." - nyilatkozta Puchner Gábor, a XIII. kerület alpolgármestere.

Nem csak a XIII. kerületben kezdeményeztek változtatást. A VI. kerületben a parkolóhelyek 30%-át kizárólagossá teszik, ahol este 6 és reggel 7 óra között csak lakossági parkolási matricával rendelkező helyi lakosok parkolhatnak majd.

Nyílik a sorompó egy fővárosi parkolóháznak a parkolójában. Két óra ingyenes, ezután viszont 300 Ft-ot kell fizetni óránként.


Hétfőtől azonban ez megváltozik. A kormány új rendelete értelmében este 7 órától reggel 7-ig nem csak a kereskedelmi célú P+R parkolókban, a parkolóházakban, hanem az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóiban és az önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak használata is díjmentes lesz.

"Megnézzük, hogy hol lehet ezt üzemeletetési szempontból technikailag is megvalósítani és azt is hogy hol van igény ezekre a parkolóhelyekre és azt gondolom, hogy nem célunk a kiskapuk keresése, segítséget próbálunk adni, hogyha tudunk ebben." - fejtette ki Puchner.

A pécsi önkormányzati is egyelőre tanulmányozza a rendeletet.

"Ebben nálunk már a vagyonhasznosító végez számításokat, a bérletek, egyéb kapcsán ezt hogyan érinti, ebben azt gondolom hogy még a konkrét adatok ismerete után tudunk majd nyilatkozni talán péntek-szombat felé." - mondta Ruzsa Csaba, a település alpolgármestere.


Karácsony Gergely facebook bejegyzésben reagált a döntésre: azt írta örül, hogy a miniszterelnök megértette és elfogadta javaslatát, így egy kicsit enyhülhet az ingyenes parkolás okozta káosz Budapesten. 
Ajánlom

További belföldi híreink