Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-22 05:58:00

Most már mindenkinek érdemes lecserélni a nyári gumikat

Az autósok jelentős része csak a téli időjárás első jelére dönt úgy, hogy lecseréli a nyári gumiabroncsokat. Az ajánlás szerint 7 fok alatt már érdemes ellátogatni egy gumiszervízbe, mert a csúszós utak és az alacsony hőmérséklet miatt nem viselkednek megfelelően a nyári abroncsok.

„A nyári gumi a mínuszok hatására bekeményedik és teljesen olyan, mintha jégen menne az ember vele” – mondta az ATV Híradójának Cseke László, gumiszervíz tulajdonos.

A téli gumi azon felül, hogy puhább szerkezetű, a tapadása is sokkal jobb, mint nyári társáé. Vannak, akik inkább egy köztes megoldás mellett döntenek: ezt viszont inkább városi közlekedésre ajánlják a szakemberek.

Péter Lajos szerint népszerűek a négyévszakos gumiabrancsok is. Az iskolavezető mint mondta: kevés olyan cipő van, amit mi télen-nyáron tudunk használni, hasonló a helyzet a gumiknál is.

Bár számos környező országban kötelező, Magyarországon még nem előírás a téli gumik használata. Viszont fontos megjegyezni, hogy azokat egyes biztosítók akár kötelezővé is tehetik és a hiány esetén megtagadhatják a kárrendezést.

Egy gumis műhely ügyvezető szerint fontos, hogy egy téli és egy nyári abronccsal felszerelt autó jelentős féktávolság különbséggel tud megállni. A kettő közötti különbséget egyébként ez a tesztvideó is jól szemlélteti.

Bár a gumikon található kopásjelző, egy százforintos segítségével is könnyen ellenőrizhetjük, hogy eléggé biztonságos-e az abroncsunk: a 100 forintos külső része nagyságrendileg 4 mm, ez az a profilmélység, amelyet ajánlanak a téli abroncsokhoz.

A kopáson kívül más tényezőket is érdemes szem előtt tartani, például az abroncsok korát: azokat 10 év fölött már egyáltalán nem javasolják felhasználásra. A szakértő azt mondja, a spórolós félmegoldások: az elöl téli, hátul nyári gumik is kifejezetten veszélyes próbálkozásoknak számítanak.

Az előrejelzések azt mutatják, a következő hetekben már tartósan 7 fok alatt marad majd a napi átlaghőmérséklet, így a biztonságos közlekedés érdekében mindenkinek érdemes felszerelteti a téligumi garnitúrát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink