Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-21 13:53:00

Napsütéssel is harcolhatunk a koronavírussal szemben

Mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a betegséget, de főleg azért, hogy ha megkapjuk, akkor minél könnyebben átvészeljük a vírust. A maszk használaton át a napsütésen keresztül végig vettük az orvos által javasolt módszereket, hogyan lehet elkerülni a fertőzést és az immunrendszert erősíteni. A Heti Napló riportja.

Napsütéssel is harcolhatunk a koronavírussal szemben

Dr. Hegedűs György orvos nemcsak tudja, hanem hiszi is, hogy kell ránk a maszk ebben a vészterhes időben. Mondjon, bárki bármi mást. Például azt, hogy aki maszkot hord, az saját széndioxidját szívja vissza, és ezzel oxigénhiányos állapotot okoz magának.

“Gondoljunk bele abba, hogy amikor egy idegsebész, egy agyat operál 6-8 órában, mikroszkóp alatt, maszkban. Akkor neki egy szén dioxid problémája lenne, meg oxigén problémája, amitől elájul? Elég érdekes lenne”- magyarázta az orvos.

A doktor szerint ennél sokkal nagyobb veszélye van annak, ha mondjuk négyen egy zárt autóban utaznak, és nem húzzák le időnként az ablakot. Mert akkor tényleg sok lehet bent a szén dioxid, ami bágyaszthat. A maszknál ez nem fordulhat elő. Annak hiánya, mondjon bárki bármit, nagyobb veszély, mint a megléte.

“Ha két ember közel van egymáshoz, és nem hord maszkot, akkor 90 százalék a fertőzésnek az átvitele, ami óriási szám. Viszont, amit nagyon sokan elfelejtenek, az ez a második ábra. Hogyha a fertőző személyen nincsen, csak a megfertőzendőn, akkor azt 30 %-ban megfertőzi, hiába van rajta maszk”- mondta Hegedűs doktor.

Az orvos elismeri, hogy a maszkellenes embereknek abban alapvetően igaza van, hogy a maszk nem véd meg:“Nem is ez a szerepe, hogy megvédjen teljesen. A szerepe az, hogy csökkentse az expozíciót. Hogy minél kevesebb vírus kerüljön be. Nem mindegy az, hogyha nekem van egymillió katonám, hogy tízmillió ellenség jön velem szembe, vagy tízezer”.

Melyik maszk, mire jó

De melyik maszk mire jó? A legelterjedtebb a sebészi maszk. Hegedűs György elmagyarázta, hogy ez műanyagból van, bár ez sokszor nem látszik: “ez egy mikroszálas műanyag. Ami azt jelenti, hogyha megköti a folyadékot, nem fogja utána elengedni. Ezt nem lehet kimosni, nem lehet fertőtleníteni, nem lehet vasalni, az ismerősöm megvasalta, ráragadt a vasaló talpára az egész”.

Ezt már csak higiéniai okokból sem kellene egy-két napnál tovább hordani. Csak gondolják el, Az a pára, amit kifújunk, ebben benne marad. A párás talajon meg ki tudja mi kezd el szaporodni. Szóval ezt tényleg csak rövid ideig hordjuk. addig viszont mindenképpen.

Ha mindenkin sebészi maszk van, akkor annak az esélye, hogy bármelyikünk megfertőzi a másikat, másfél százalék. Azaz szinte semmi. 

De most nézzük mire jó, a házi készítésű maszk. "Ennek igazából a lényege a nedvszívás. Így nem mindegy, hogy milyen anyagból van. Ahogyan a törlő, és felmosórongynál, hogy minél több nedvességet tudjon magába szívni. Hiszen a vírus az átmegy mindenen, átmegy minden maszkon, az olyan kicsi. csakhogy vízmolekulában utazik, és ami a vizet meg tudja kötni, az meg tudja szűrni" - hívta fel a figyelmet Hegedűs doktor.

Vagyis nem kell lefitymálni az ilyen maszkokat. Azért sem, mert ez az egyetlen, amelyik mosható, vasalható, azaz többször használható. És vannak azok a bizonyos FFP maszkok. Ezek a legdrágábbak, és ezek óvnak a legjobban minket. Az orvos elsősorban a kettes ajánlja, mert az minket is véd, és azokat is, akik velünk vannak. A hármast viszont inkább csak kórházi használatra javasolja. Ezzel a típusú maszkkal az ember magát óvja, a környezetét viszont szinte egyáltalán nem. Mondjuk, ha például orvoshoz kell mennem, én azért biztosan ilyet vennék fel.

Meg lehet úszni a vírust?

Hegedűs doktor szerint lassan meg kell barátkoznunk azzal, hogy bármit teszünk, nem biztos, hogy megússzuk a fertőzést. 

“Nem az a kérdés, hogy valaki elkapja-e, hanem az, hogy hol fog gyógyulni? A kórházban... Vagy a kórházban nem fog meggyógyulni, és meghal. Vagy otthon? Most már teljes mértékben arra kell készülni, hogyha elkapom, akkor olyan állapotban legyek, hogy otthon tudjam tölteni” - vette számba a lehetőségeket az orvos.

A kórház ugyanis ma egy veszélyes hely. Nem azért, mert rosszak az ottani szakemberek. A helyzet rossz. Ezért a doktor azt mondja, hogyha eddig nem foglalkoztunk magunkkal, akkor sürgősen kezdjünk hozzá. 

“Azt tudjuk, hogy az egész szervezet egy rossz állapotba tud kerülni a stressz és a szorongás miatt. Most pedig ezt látom az embereken. Meg kell nyugodni, hogy ez a vírus túlélhető, még egy beteg számára is, hiszen ismerünk komoly betegségben szenvedő embereket, akik túlélték ezt” - magyarázta a stressz veszélyességét az orvos.

Csak néhány egészen apró dolog, amit megtehetünk: ne liftezzünk, hanem menjünk lépcsőn. Ennek két haszna is van. Egyrészt mozgunk, másrészt pedig a liftből az utasok kórokozói a gyenge szellőzés miatt sokáig nem illannak el.
Mégegy fontos dolog: ha az orvos nem rendeli el, nem kell 37,5-nél lázcsillapítókat szedni. Az ugyanis, bármilyen furán is hangzik ez árthat. 

Hegedűs doktor egy nagyon érdekes dolgot is javasolt, ami egyébként ingyen van, csak egy kis szerencse kell hozzá, ez pedig a napsütés. Ahogy mondta, hogy ha süt a nap, akkor jöjjünk ki, mert a nap az minden. Nagyon sokat segíteni abban, hogy az immunrendszerünk erősödjön, és felkészültebben várja és elviselje a kórt. 

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink