Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-20 21:17:00

Dömötör Csaba: Ha megindítanak egy támadást, az ország érdekeiért ki kell állni

Az államtitkár az Egyenes beszéd péntek esti adásában beszélt a magyar vétóról, hogy Brüsszel zsarolással próbálkozik, és leszögezte, hogy az uniós forrásokat ne tekintsük adománynak. Az jár nekünk. Az iparűzési adóról pedig nem született döntés.

Dömötör Csaba azzal kezdte, hogy a koronavírus-járvány idején az emberélet védelme az első, ezután pedig a gazdaság- és munkahelyvédelmi célok következnek. Ugyanakkor zajlik az élet, vannak ezzel párhuzamosan politikai viták - utalt az uniós hétéves büdzsé és mentőcsomag kérdésére.

Mikor felmerült, hogy miért kell egy ilyen nehéz időszakban mással foglalkozni, mint a koronavírus, Dömötör megfordította a kérdést, és hangsúlyozta, hogy álláspontjuk szerint éppen Brüsszel az, aki felcseréli a fontossági sorrendet, és most nyúlnak a zsarolás eszközeihez. 

"Most nem ezzel kellen foglalkozni, de hogyha már megindítanak egy támadást, akkor az ország érdekeiért ki kell állni."

Az államtitkár leszögezte, hogy elsősorban nem Magyarországnak van szüksége mentőcsomaghoz köthető uniós hitelre, hanem főleg az óriási munkanélküliséggel és eladósodottsággal küzdő déli tagországoknak, és ilyenkor folyamodnak a zsaroláshoz. Dömötör felhívta a figyelmet, hogy az uniós forrás nem adomány, és az az aggályos, ha ideológiai okoknak rendelik alá a kifizetéseket.

Orbán Viktor: Brüsszel nélkül is tudunk hitelt felvenni

 

Dömötör úgy fogalmazott, hogy meg akarnak minket törni ideológiai kérdésekben, például a migrációval kapcsolatban, és ebben a járványhelyzetben is kiállnak brüsszeli fronton az ország érdekeiért. Hozzátette azt is, hogy jó lenne, ha konkretizálnák Brüsszelben, hogy milyen jogszabályok mentén találnak nálunk problémát, és nem bemondásos út alapján kifogásolnának bármit. Szerinte itt nem jogállamisági, hanem ideológiai kérdésekről van szó, és kipécézték magunknak Magyarországot és Lengyelországot.

"Nem konkrét a vita, hanem bemondásos jellegű" - mondta a politikus. 

A beszélgetés végén az iparűzési adó lehetséges felfüggesztéséről is szó esett: Dömötör amellett, hogy elmondta, döntés még nem született, egy adócsökkentés még válsághelyzetben is jól jöhet. Arról nem tud, hogy a kormány elé került volna Parragh javaslata. 

Ajánlom

További belföldi híreink