Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-19 14:01:00

Müller Cecília: továbbra is a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk, de két hét múlva javulhat a helyzet

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy emelkedést mutatnak a rendőri intézkedések számai a maszkviselés terén. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy még mindig a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk.

404 személlyel szemben intézkedtek, mert nem tartotta be a közterületeken a maszkviselési kötelezettséget, ez 19 százalékos emelkedést jelent. Azt is elmondta, hogy 5 esetben döntöttek vendéglátó-és üzlethely bezárása mellett, a rendelkezések hatályba lépése óta összesen 59 helyiség bezárásáról döntöttek.

Folyamatosan csökken az alkalmazott szankciók száma a kijárási tilalmat illetően, 7 százalékos csökkenésről számolt be Kiss.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, hogy továbbra is a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk. 4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést , ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 92 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3472 főre emelkedett. Közölte, hogy számos olyan krónikus betegség van, ami fokozza a fertőzés elkapását valamint a szövődmények kialakulását is.

Müller elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják az intézkedések hatékonyságát, két hét múlva látható lesz a bevezetett intézkedések eredménye, 4-5 hét múlva pedig a halottak száma is csökkenhet.

7 532 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 580-an vannak lélegeztetőgépen- emiatt is arra kér mindenkit Müller, hogy viselje a maszkot, tartsa be a járványügyi intézkedéseket, hogy sikerüljön laposítani a járványgörbét, és csökkenteni az egészségügy leterheltségét.

A szociális és a közoktatási (óvoda, bölcsőde) szférában dolgozók tesztelése kapcsán Müller megjegyezte, hogy nem kötelező ezen részt venni és természetesen ingyenes.

Az influenza elleni oltás kapcsán Müller elmondta, hogy az utánpótlás folyamatos, viszont az fogyás mértéke területileg eltérő. Van olyan megye, ahol nem igényelnek több vakcinát, de Budapesten meg olyan kerület van, ahol többletigény jelentkezett.

A gyermek oltóanyagból mindösszesen 20 százalék került eloltásra- a szülőket arra kéri, hogy jelezzék a háziorvos felé. Ha a gyermekek számára használható oltóanyag nem fogyna el, fel tudják szabadítani a felnőttek számára.

Rendkívül túlterheltek az egészségügyi dolgozók

 

​atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink